BiH
0

Predsjedavajući savjeta ministara BiH primio ambasadora Indije

Sarajevo-x.com
Predsjedavajući Savjeta ministara BiH dr Nikola Špirić primio je danas u Sarajevu nerezidentnog ambasadora Republike Indije Randžita Raea (Ranjit Rae), koji iz Budimpešte pokriva BiH.

Predsjedavajući Špirić i ambasador Rae su konstatovali da su politički odnosi između dvije zemlje veoma dobri i prijateljski i izrazili su zadovoljstvo saradnjom BiH i Indije na multilateralnom planu.

Predsjedavajući Špirić je ocijenio da ima dosta prostora za unapređenje saradnje u oblastima privrede, obrazovanja, kulture i nauke. Indijski diplomata je ocijenio da će provođenje ratifikovanog Sporazuma o zaštiti investicija između BiH i Indije otvoriti mogućnost priliva indijskih investicija u BiH.

Na sastanku je posebno potencirana mogućnost saradnje u informacionoj tehnologiji i uslugama. U tom kontekstu predsjedavajući Špirić je pozdravio projekat Vlade Indije o osnivanju Centra za informacione tehnologije u BiH. Naglasio je važnost uključivanja agencija za promociju stranih ulaganja i spoljnotrgovinskih komora u razvoj ekonomske saradnje i informacione tehnologije.

Predsjedavajući Špirić je rekao da bi trebalo ubrzati procedure u vezi sa ratifikacijom sporazuma o unapređenju i zaštiti investicija; o saradnji u oblasti kulture, nauke i obrazovanja; o vazdušnom saobraćaju; te bilateralnih ugovora o pravnoj pomoći i ekstradiciji. Inicirao je potrebu vođenja pregovora sa indijskom stranom o Sporazumu o međunarodnom drumskom saobraćaju putnika i robe, željezničkom i vodnom saobraćaju.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić je informisao indijskog ambasadora o aktivnostima koje BiH vodi s ciljem priključenja evro-atlantskim integracijama.