63. Generalna skupština UN-a
0

Predsjedavajući Predsjedništva BiH u New Yorku

Sarajevo-x.com
Predsjedavajući Silajdžić prisustvovao je jučer plenarnoj sjednici na visokom nivou, posvećenoj afričkim razvojnim problemima. O ovoj temi, između ostalih, govorili su generalni sekretar UN-a Ban ki Moon i predsjednik Republike Francuske Nicolas Sarkozy .

Glavna tema njihovih, ali i drugih izlaganja, bila je napredak u implemetaciji projekata UN-a u Africi te međunarodna podrška afričkom kontinentu i potpora koja će se u okviru UN-a pružati i ubuduće. Naglašeno je da je solidarnost u globalnom svijetu vrlo važna, te da treba s tim nastaviti i ubuduće. Istaknuto je da afričke zemlje napreduju u razvoju te da će im podrška zemalja članica UN-a pomoći da krenu putem ka boljoj budućnosti.

Predsjedavajući Silajdžić danas je kopredsjedavao, zajedno sa predsjednikom Gane Johnom Agyekimom Kufuorom, prvim okruglim stolom (od četiri, koliko je danas održano) o temi: "Afričke razvojne potrebe: stanje implementacije datih obećanja, izazovi i put dalje“.

U svom obraćanju, predsjedavajući Silajdžić je kazao da Afrika mora ići u pravcu globalne ekonomije te iskazao podršku naporima međunarodne zajednice da joj pomogne na tom putu. On je rekao da je afrički problem zapravo problem svih te da je bolja afrička budućnost, bolja budućnost za sve zemlje.

Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj je u svom obraćanju rekao da se afrički kontinent suočava sa brojnim izazovima te da se moraju naći instrumenti pomoći afričkim zemljama. Prema njegovima riječima BiH podržava aktivnosti UN-a u pružanju podrške Africi, a kako je istakao, Bosna i Hercegovina je primjer kako podrška međunarodne zajednice može pomoći da se u zemlji ne samo uspostavi mir nego da ona postane stabilna i prosperitetna.

Predsjedavajući Silajdžić je zaključio rad okruglog stola riječima da Afrika zaslužuje da se razvija i napreduje te da joj treba pružiti pomoć na tom putu.

Za učešće na ovom okruglom stolu iskazano je najveće interesovanje članica UN-a , više od 40 učesnika, a između ostalih o afričkim razvojnim potrebama govorili su i predsjednici Namibije, Turske, Slovenije, premijer Hrvatske, te zvaničnici Maroka, Slovačke, Njemačke, Pakistana, Indonezije, Danske, Sudana itd.

Predsjedavajući Silajdžić se prvog dana boravka u New Yorku sastao sa generalnim direktorom UNDP-a Kemalom Dervišem. Tokom susreta bilo je riječi o dosadašnjim projektima UNDP-a u Bosni i Hercegovini te o projektima koji su u planu. Između ostalog, rečeno je da je u današnjem svijetu globalizacije saradnja, razmjena iskustava i zajedničko djelovanje suština svih uspješnih projekata. Kazali su i da je Afrika primjer kako se zajedničkim djelovanjem može pomoći da se zemlje razviju i krenu putem napretka.

Predsjedavajući Silajdžić danas se sastao i sa predsjednikom Republike Slovenije Danilom Turkom. Tokom susreta razgovarano je o kandidaturi BiH za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN-a 2010/2011, a bilo je riječi i o zvaničnoj posjeti slovenačkog predsjednika Bosni i Hercegovini, najavljenoj za oktobar ove godine. Rečeno je da su odnosi između dvije zemlje dobri, da ima nekih otvorenih pitanja o kojima treba razgovarati te da će se ubuduće raditi na unaprijeđenju bilateralnih i multilateralnih odnosa između BiH i Slovenije.

Predsjedavajući je prisustvovao i prijemu koji je za šefove država i vlada koji borave u New Yorku na zasijedanju 63. Generalne skupštine UN-a, organizirao predsjednik Sjedinjenih Američkih Država George Bush.

Obraćanje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH dr. Harisa Silajdžića Generalnoj skupštini UN-a u New Yorku predviđeno je za 23. septembar, tokom poslijepodnevnog zasjedanja (oko 15 sati).