BiH
0

Predsjedavajući Komšić primio novog ambasadora Finske

Sarajevo-x.com
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić primio je danas akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Republike Finske za BiH Arija Heikkinena

"Unutrašnje reforme, poput reforme policije kao ključne, i ulazak Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju, odnosno potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, strateški su ciljevi naše zemlje“, kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

On je naglasio da se paralelno sa procesom pristupanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji odvija i proces pristupanja NATO-u te da je, kako je rekao, naša zemlja u tom procesu daleko odmakla.

Predsjedavajući Komšić je izrazio zahvalnost Finskoj, koja je tokom rata primila brojne ljude iz BiH te izrazio nadu da BiH i Finska uspostave što bolje bilateralne odnose, prije svega ekonomske, a zatim iskazao spremnost Bosne i Hercegovine za sve vidove saradnje sa Finskom.

"Finska podržava napore Bosne i Hercegovine za ispunjenje uvjeta za pristupanje Evropskoj uniji. To je važno kako za stabilnost u regionu, tako i za stabilnost u Evropskoj uniji“, rekao je novoimenovani ambasador Finske Ari Heikkinen. On je istakao da Finska želi dobre bilateralne odnose sa Bosnom i Hercegovinom te dodao da će njegov prioritet u radu biti dolazak finskih investitora u BiH i ekonomska saradnja dvije zemlje.

Tokom susreta bilo je riječi i o Kosovu. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić je kazao da je pitanje Kosova krupno političko pitanje. On je naglasio da je cilj BiH da Srbija bude demokratska zemlja, koja će zajedno sa BiH biti u Evropskoj uniji.