Predstavnički dom PSBiH
0

Predsjedavajući je Denis Bećirović, zamjenici Milorad Živković i Božo Ljubić

FENA/SRNA
Foto: Fotoservis
(Foto: Fotoservis)
Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH u ovom sazivu bit će Denis Bećirović (SDP) odlučili su poslanici tog doma.

Za Bećirovića je glasalo 27 poslanika, devet ih je bilo protiv, a jedan suzdržan.

Bećirović je dobio 21 glas iz FBiH i šest iz Republike Srpske.

Za prvog zamjenika predsjedavajućeg je s 37 glasova za i jednim suzdržanim izabran Milorad Živković (SNSD). Za Živkovića je glasalo 25 poslanika iz FBiH te 12 iz RS-a.

Kandidat za drugog zamjenika predsjedavajućeg Zvonko Jurišić (HSP) dobio je 22 glasa "za", 16 "protiv" i jedan suzdržan. Ista situacija bila je i s glasovima za Božu Ljubića (HDZ1990) koji je također osvojio 22 glasa "za", 16 "protiv" i jedan suzdržan. Ni jedan ni drugi kandidat u prvom krugu nisu imali entitetsku većinu.

Glasanje je nastavljeno u drugom krugu i rezultiralo je biranjem Bože Ljubića na funkciju drugog zamjenika predsjedavajućeg Doma.

Novoimenovani predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović izrazio je zadovljostvo činjenicom da je danas konstituisan Predstavnički dom BiH.

"Veoma je važno za BiH da je danas konstituisan Predstavnički dom ali nema mjesta nikakvom slavlju i euforiji, velikim riječima i obećanjima. Predstoji mnogo posla i neophodno je u narednom periodu da prionemo na realizaciju naših strateških ciljeva svih naroda i građana a to je put zemlje ka Evropskoj uniji i NATO-u", rekao je Bećirović.

On je naglasio da se pitanje saradnje novoizabranog rukovodstva Predstavničkog doma ne mora postavljati, jer su svi njegovi članovi izabrani na demokratski način i svi su dužni u interesu svih naroda i građana BiH da sarađuju na dobrobit svih.

"Dobili smo rukovodstvo Predstavničkog doma, a kada je riječ o Savjetu ministara BiH to je pitanje još otvoreno ali poslije današnjeg događaja očekujem da ćemo ubrzati i taj proces", rekao je Bećirović.

Govoreći o prioritetima u narednom periodu Bećirović je naglasio da su se zakoni na čekanju nagomilali u Parlamentarnoj skupštini BiH, te da novi saziv treba sada i da formira komisije kako bi BiH imala predstavnike u međunarodnim institucijama.

"Očekujem da ćemo u relativno kratkom roku formirati Dom naroda i imati zakonodavni proces u punom obimu. Ponudiću kolegama u Kolegijumu da već u ponedeljak 23. maja obavimo konsultacije u najkraćem mogućem roku zakažemo sjednicu Kolegijuma a nakon toga i sjednicu Predstavničkog doma ", dodao je Bećirović.