BiH
0

Predrag Petrović novi predsjednik Općine Srebrenica

SRNA
Srebrenica
Srebrenica
Predrag Petrović iz SNSD-a danas je izabran za novog predsjednika Skupštine Općine Srebrenica u ponovljenom tajnom glasanju odbornika, iako je bio jedini kandidat za tu dužnost u oba glasanja.

Na prošloj sjednici srebreničke Skupštine, održanoj 29. juna, poslije samo dva mjeseca obavljanja dužnosti predsjednika Skupštine, neopozivu ostavku podnio je Momčilo Cvjetinović iz SDS-a.

Skupština je tada uvažila mišljenje Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske koje je konstatovalo da smjena ranijeg predsjednika Radomira Pavlovića iz SNSD-a i izbor Cvjetinovića  na tu dužnost nisu obaljeni u skladu sa Poslovnikom o radu Skupštine Općine Srebrenica i zaključila da poništi raniju odluku, čime je Pavlović vraćen na mjesto predsjednika lokalnog parlamenta.

U periodu dok je Cvjetinović bio predsjednik SO došlo je do međustranačkih razgovora i raspada skupštinske većine koju su činili SDA, Stranka za BiH i Savez srpskih stranaka, na čelu sa Cvjetinovićevim SDS-om, a SDA i SNSD  su sa SDP BiH  ponovo  obrazovali skupštinsku većinu, bez Stranke za BiH koja je  istupila iz ranije većine.

Međutim, SDA je postavila uslov da ulazi u novu skupštinsku većinu ukoliko Radomir Pavlović više ne bude predsjednik opštine, pa je on danas podnio ostavku iako je prethodno skupštinska Komisija za izbor i imenovanja iznijela mišljenje da nema osnova za Pavlovićevo razrješenje.

Budući da sjednici nije prisustvovao potpredsjednik Skupštine Zulfo Salihović za vođenje sjednice izabran je odbornik Suljo Čakanović iz SDA koji je vodio sjednicu do izbora Petrovića.

Prvom glasanju je pristupilo 17 prisutnih od ukupno 27 odbornika koliko broji srebrenička Skupština i  Petrovića  je dobio 13 glasova što nije bilo dovoljno za izbor.
Odbornici su u ponovljenom glasanju kojem je pristupilo 15 preostalih odbornika jednoglasno izabrali Petrovića za predsjednika.

Budući da dnevni red današnje sjednice nije iscrpljen  njen nastavak je zakazan za 15. juli.

Radomir Pavlović je u izjavi za novinare, zahtjev Kluba SDA da podnese ostavku, ocijenio kratkoročnim i najavio mogućnost povratka na dužnost predsjednika Općine ukoliko ne bude izabran za poslanika u Narodnoj skupštini RS.

Načelnik Općine Srebrenica Osman Suljić iz SDA je prije Pavlovićevog podnošenja ostavke napustio sjednicu.