BiH
0

Predmet Milanović prebačen na Kantonalni sud u Sarajevu

Sarajevo-x.com/BIRN
Sud BiH je, na prijedlog Državnog tužilaštva, donio odluku o prosljeđivanju predmeta Mladen Milanović na daljnje procesuiranje Kantonalnom sudu u Sarajevu.

Ovo je druga odluka o prosljeđivanju predmeta na niže sudove koju je donio Sud BiH. Prva se tiče predmeta Boro Milojica i donesena je u augustu 2006. godine. Milojica je iste godine procesuiran i osuđen na sedam godina zatvora zbog zločina počinjenih u selu Hegići kraj Prijedora.

Prema postojećim zakonskim propisima, Sud BiH ima nadležnost odlučivati na kojem nivou će se voditi suđenja optuženima za ratne zločine.

U zahtjevu koji je Tužilaštvo podnijelo Sudu BiH stoji da se zbog “nedovoljne kadrovske popunjenosti” Tužilaštva i Suda, kao i “ogromnog broja predmeta koji su još uvijek u fazi istrage”, te činjenice da svi svjedoci žive na području mjesne nadležnosti Kantonalnog suda, traži prebacivanje predmeta Milanović na ovaj sud.

U rješenju Suda BiH donesenom 10. januara ove godine navedeno je da se uvažava prijedlog Tužilaštva “baziran na razlozima ekonomičnosti, efikasnosti vođenja postupka i njegove nekompleksnosti”, te je istaknuto da je sa prijedlogom bio saglasan i branilac optuženog.

“Sud nalazi ispravnim tvrdnje tužioca da se ne radi o kompleksnom predmetu, jer se optuženi tereti za samo jednu radnju izvršenja”, ističe se u ovom rješenju i dodaje da su posljedice zločina za koji se tereti Milanović “blaže nego kod većine predmeta ratnih zločina koji se procesuiraju pred Sudom BiH”.

Prema navodima optužnice koju je Sud BiH potvrdio u decembru 2007. godine, Milanović je tokom 1992. godine, kao pripadnik vojnih snaga tadašnje Srpske Republike BiH, fizički zlostavljao zatvorenika u logoru “Bunker” u Semizovcu, gdje je bio stražar. Na teret mu se stavlja i to što je “omogućavao pripadnicima vojnih i paravojnih formacija da ulaze u logor i na razne načine fizički i psihički zlostavljaju zatvorenike”.

Milanović je po potjernici Državnog tužilaštva uhapšen 28. jula prošle godine, od kada se i nalazi u pritvoru. Za zločine počinjene u vogošćanskim logorima do sada je pred Sudom BiH osuđen Dragan Damjanović na 20 godina dugotrajnog zatvora, dok je Kantonalni sud u Sarajevu za zločine na području ove općine osudio Borislava Heraka i Sretka Damjanovića na po 20 godina zatvora.