BiH
0

Predloženo više od 30 zaključaka na zajedničkom zasjedanju

FENA
Predstavnički dom i Dom naroda PSBiH treći dan zajedničkog zasjedanja raspravljaju o aktuelnoj situaciji u BiH nakon što je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić podnio ostavku. Jednim od zaključaka predloženo je da Parlamentarna skupština BiH obaveže sve potpisnike na poštivanje izjave o evropskom putu.

I tokom današnje rasprave predloženo je više zaključaka.

Delegat u Domu naroda Rudo Vidović je predložio da Parlamentarna skupština BiH traži od Predsjedništva BiH da zajedno s Vijećem ministara napravi hodogram prioriteta, a prvi je da se temeljem Mostarske deklaracije u proceduru uputi Zakon o reformi policije i to prije 15. decembra, kada je samit Evropske unije kada se donose političke odluke, gdje bi mogla biti donesena pozitivna odluka za parafiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Također, Vidović smatra da je potrebno paralelno tome otvoriti razgovore za reformu ustava s jasno definiranom dinamikom.

Jednim od zaključaka predloženo je da Parlamentarna skupština BiH obaveže sve potpisnike na poštivanje izjave o evropskom putu.

Delegat u Domu naroda Zoran Koprivica je pak predložio da se prihvati izvještaj o radu Vijeća ministara BiH za proteklih deset mjeseci te izrazi razumijevanje za razloge podnijete ostavke uz konstataciju da je riječ o demokratskom činu Nikole Špirića u pokušaju traženja rješenja za cjelokupnu situaciju BiH.

S obzirom na to da je tokom trodnevne rasprave predloženo više od 30 zaključaka poslanik Husein Nanić je predložio da se zaduže kolegiji oba doma PSBiH da razmotre sve ponuđene zaključke i usaglašene ponude na izjašnjavanje Parlamentarnoj skupštini BiH.

Rasprava još traje.