Tužilaštvo BiH
0

Predloženo određivanje pritvora za Nihada Bojadžića

FENA
Tužilaštvo BiH podnijelo je prijedlog Sudu BiH za određivanja pritvora za Nihada Bojadžića, optuženog za zločine počinjene u Jablanici tokom 1993. godine.

Vesna Budimir, tužiteljica Tužilaštva BiH, pojasnila je kako je prijedlog za određivanja pritvora osnovan zbog opasnosti od bjekstva, mogućnosti utjecaja na svjedoke i saučesnike u zločinu, te “stvarne prijetnje od narušavanja javnog mira”.

Odbrana se usprotivila prijedlogu Tužilaštva, navodeći da su razlozi za pritvor “krajnje neosnovani”.

Bojadžić, nekadašnji zamjenik komandanta Specijalnog odreda za posebne namjene “Zulfikar” Armije BiH (ABiH), optužen je za zločine počinjene u Jablanici.

Prema potvrđenoj optužnici Tužilaštva BiH, Bojadžiću je na teret stavljeno učešće u zločinima nad civilima hrvatske nacionalnosti i zarobljenim pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u ljeto 1993. godine u objektu Muzej “Bitka na Neretvi”.

Kako je navedeno u optužnici, Bojadžić je učestvovao u mučenju, nečovječnom postupanju, prisiljavanju na rad, nanošenju teških tjelesnih ozlijeda, seksualnom zlostavljanju i silovanju.

Tužiteljica Budimir je, pojašnjavajući razloge za traženje određivanja pritvora, naglasila da Bojadžić posjeduje i državljanstvo Srbije, te da mu braća žive u Novom Pazaru, što “povećava rizik od bjekstva”.

Također je istakla i da je optuženi tokom istrage u ovom predmetu “više puta upućivao prijetnje kako svjedocima tako i saučesnicima ovog krivičnog djela”.

"Svjedok Tužilaštva pod pseudonimom B je dobio mjere zaštite jer nije želio da se njegovo ime javno spominje u ovom predmetu. Kao obrazloženje je naveo da zna da Bojadžićevu odbranu finansira ‘međunarodna organizacija koja se bavi rasturanjem droge’, pa se boji za sigurnost svoje porodice”, navela je Budimir.

Edina Rešidović, braniteljica optuženog Bojadžića, istakla je kako optuženi “nikada nije vršio utjecaj na bilo koga", a da su navodi svjedoka B potpuno netačni.

“Smatram da je ovakav stav Tužilaštva, bez bilo kakve provjere o tome šta govori svjedok B, krajnje nekorektan i neprofesionalan, kako prema optuženom tako i prema njegovoj odbrani. To su brojne insinuacije i neistine koje je Tužilaštvo, prije nego što je to ovdje iznijelo, moralo da provjeri”, kazala je Rešidović.

Bojadžiću se trenutno sudi pred Sudom BiH zbog ubistva 18 civila i četiri pripadnika HVO-a u selu Trusina (općina Konjic) 16. aprila 1993. godine.

Uhapšen je početkom novembra 2009., od kada se nalazi u pritvoru.

Pored Bojadžića, za zločin u selu Trusina sudi se i Mensuru Memiću, Dževadu Salčinu, Senadu Hakaloviću, Nedžadu Hodžiću i Zulfikaru Ališpagi.

Sud će odluku o određivanju pritvora donijeti naknadno, javio je BIRN.