BiH
0

Predloženo da himna RS-a bude samo melodija dosadašnje "Bože pravde"

FENA
Na dnevni red današnje sjednice Narodne skupštine RS-a danas je uvršten Prijedlog Ustavnog zakona o izmjeni Ustavnog zakona o zastavi, grbu i himni RS-a, kojim bi himna RS-a bila kompozicija Davorina Jenka iz 1872. godine, komponovana za pozorišni komad ''Markova sablja'' bez teksta.

S obzirom na složenost i osjetljivost posla u predlaganju rješnja za himnu RS-a, te nemogućnosti da kvalitetno u kratkom roku predloži kompletno rješenje za himnu RS-a i u situaciji izvjesne skore objave konačnog teksta Odluke Ustavnog suda BiH, Komisija za simbole RS-a je u hitnoj proceduri utvrdila prijedlog da se kao himna koristi muzička podloga dosadašnje himne RS-a, tj. kompozicija Davorina Jenka, s obzirom na to da je Odlukom Ustavnog suda kao sporan i diskriminirajući označen dio teksta himne ''Bože pravde'', ali ne i njena muzička podloga.

Djelimičom Odlukom Ustavnog suda BiH od 30. marta 2006. godine članovi 2. i 3. Ustavnog zakona o zastavi, grbu i himni RS-a proglašeni su neustavnim. Objavljivanjem ove odluke oni će prestati da važe, što znači da će RS ostati bez člana zakona kojim se utvrđuje koja kompozicija je himna RS-a.

Ovo je navedeno u obrazloženju prijedloga ovog ustavnog zakona koji je po hitnom postupku upućen u parlament RS-a od predlagača predsjednika Skupštine Igora Radojičića, koji je i predsjednik Komisije za simbole.

„Neusvajanje ovog zakona može otežati funkcionisanje institucija RS-a, organizaciju javnih skupova i manifestacija na kojima se izvodi himna RS-a, što se može negativno odraziti u prvom redu na građane i njihova prava i slobode te na njihovu pravnu sigurnost“, naveo je Radojičić.

Članom 2. zakona propisano je da ovaj zakon stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u ''Službenom glasniku Republike Srpske'', upravo zbog razloga hitnosti koji su naprijed navedeni.

U Skupštini je u toku poslanička rasprava o prvoj tački – poslaničkim pitanjima i odgovorima „Aktuelni sat“.

Predviđeno je da se razmatra i Izvještaj Komisije za reviziju privatizacije u RS-u, te izvrši ratifikacija Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama RS-a i Srbije.

Zasjedanje Narodne skupštine RS-a za danas je planirano do 15.00 sati.