BiH
0

Predložene mjere zabrane za službenika MVP-a BiH Velida Hamidičevića

FENA
Tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine uputio je Sudu BiH prijedlog za određivanje mjera zabrane za Velida Hamidičevića (1957), iz Sarajeva, državljanina BiH, službenika Ministarstva vanjskih poslova BiH, koji je osumnjičen za krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima trgovina ljudima, primanje dara i drugih oblika koristi, zloupotreba položaja ili ovlaštenja, krivotvorenje službene isprave iz KZ-a BiH.

Savjetnik za konzularne poslove u Ambasadi u Parizu Velid Hamidičević, osumnjičen je da je, zloupotrijebivši službeni položaj i ovlaštenje, omogućavao većem broju osoba da dobiju odgovarajuća dokumenta za putovanje iz Francuske u BiH, iako ne posjeduju državljanstvo BiH ili im je važeća putna isprava oduzeta od policije Francuske prilikom lišenja slobode zbog izvršenja džepnih krađa na području grada Pariza i šire.

Nakon ispitivanja osumnjičenog Hamidičevića, postupajući tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH je Sudu BiH uputio prijedlog za određivanje mjera zabrane.

Mjere zabrane se odnose na zabranu napuštanja boravišta (adrese stanovanja) i zabranu putovanja, kao i privremeno oduzimanje putnih isprava uz zabranu izdavanja novih putnih isprava i zabranu korištenja lične karte za prelazak državne granice (zabrana putovanja), saopćilo Tužilaštvo BiH.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa zajedničkim istražnim timom, intenzivno nastavlja dalje aktivnosti u cilju razotkrivanja svih počinilaca krivičnih djela u okviru ovog predmeta.

Prijedlog za određivanje mjera zabrane upućen je Sudu BiH.