BiH
0

Predložene mjere zabrane za Fadila Schollbauera

Klix.ba
Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjera zabrane za osumnjičenog za krivična djela organizirani kriminal Fadila Schollbauera.

Fadil Schollbauer je rođen 11. 01. 1955. godine u općini Istok na Kosovu, sa prebivalištem u sarajevskoj općini Novi Grad, a državljanin je Republike Austrije.

Schollbauera su na području Sarajeva lišili slobode ovlašteni policijski službenici Agencije za istrage i zaštitu - SIPA, nakon čega su ga u zakonskom roku predali Tužilaštvu BiH.

Osumnjičeni je lišen slobode zbog postojanja osnova sumnje da je kao član organizirane kriminalne grupe učestvovao u prebacivanju opojne droge heroin iz Turske u zemlje Zapadne Evrope.

U okviru ove istrage ostvarena je značajna saradnja sa EULEX-om te pravosudnim i policijskim organima Republike Austrije.

Nakon ispitivanja osumnjičenog, postupajući tužilac je predložio određivanje mjera zabrane iz razloga opisanih u članovima 126. i 126a. ZKP-a BiH, odnosno predložene su mjere zabrane: putovanja u inozemstvo, izdavanja putne isprave BiH i predaje putnih isprava BiH ako iste posjeduje, zabrane korištenja lične karte za prelazak državne granice, zabrane sastajanja sa drugim osumnjičenim osobama u predmetu kao i javljanje u nadležnu policijsku stanicu jedanput sedmično.

Prijedlog za određivanje mjera zabrane upućen je Sudu BiH, a Tužilaštvo BiH nastavlja istragu u ovom predmetu sa ciljem podizanja optužnice.