Transparency International BiH
0

"Predložene izmjene zakona narušavaju standarde profesionalnosti državne službe"

FENA
Transparency International BiH (TIBiH) uputio je otvoreno pismo Vladi Federacije BiH i Parlamentu FBiH, povodom odluke Vlade donesene na 152. sjednici kojom su utvrđene izmjene i dopune Zakona o organizaciji organa uprave u FBiH i izmjene Zakona o državnoj službi FBiH, gdje se umjesto statusa državnog službenika, rukovodiocima svih upravnih i samostalnih upravnih organizacija predlaže uvođenje mandatnog četverogodišnjeg razdoblja obnašanja funkcije.

TIBiH najoštrije osuđuje predložene izmjene, jer su u potpunoj suprotnosti s dosadašnjim nastojanjima da se državna služba oslobodi političkih uticaja, te u osnovi narušavaju standarde profesionalnosti državne uprave i suprotstavljaju stremljenju BiH da se priključi Evropskoj uniji s profesionalnom državnom upravom.

"Ovu odluku Vlade FBiH treba gledati u svjetlu nastupajućih izbora gdje je cilj postavljanje podobnih osoba na vodeće pozicije kako bi im se osigurao četvorogodišnji mandat", smatra TIBiH.

Ocjenjuje također da ovakvim izmjenama rukovodioci samostalnih upravnih organizacija neće imati neophodnu nezavisnost i samostalnost u radu, već će biti pod direktnim uticajem Vlade.

TIBiH zahtijeva od Vlade FBiH pojašnjenje pravnog osnova za razrješenje dužnosti direktora i zamjenika direktora Porezne uprave FBiH, budući da je njihov pravni status jednak statusu rukovodećeg državnog službenika, te se mogu razriješiti samo u skladu sa Zakonom o državnoj službi FBiH.

Imajući u vidu sve navedeno,TIBiH apelira na Vladu i Parlament da ponovo razmotre predložene izmjene i odluke, imajući u vidu njihovu štetnost po nezavisnost državne službe, te na osnovu toga donesu odluku koja će štititi javni interes i očuvati profesionalnost državne službe, saopćeno je iz TIBiH.