Univerzitet u Sarajevu
0

Predložena zvanja bakalaureat, magistar struke i doktor nauka

FENA
Zvanja završenih bolonjskih studenata na Univerzitetu bila je tema okruglog stola koji je organizran danas u Rektoratu ovog univerziteta.

Kako je izjavio rektor Univerziteta Faruk Čaklovica, Univerzitet u Sarajevu je prvi organizirao obrazovanje po bolonjskim principima i ove godine studij završava prva generacija studenata koji su studirali u skladu s bolonjskim procesom.

Univerzitet je na posljednjoj sjednici Senata donio odgovarajuće prijedloge o njihovim zvanjima koje je uputio Ministarstvu obrazovanja KS i očekuje prohodnost do državnog nivoa.

  • Ono što država nije uradila, odnosno Vijeće ministara BiH, uradili smo mi jedini u BiH i dali smo prijedlog Rektorskoj konferenciji za nova zvanja koja bi trebalo što prije usvojiti na odgovarajućem državnom nivou, kazao je Čaklovica.

Međutim, ocijenio je on, ono što do sada nije urađeno jasno govori da još postoje destruktivne političke snage na državnom nivou, koje ovaj prostor akademskog obrazovanja ne žele da harmoniziraju i daju odgovarajuću podršku, jer ovo je za BiH uvjet za pridruženje Evropskoj uniji i uključenje u evropsku akademsku zajednicu.

Prijedlozi znače da se završetkom prvog ciklusa obrazovanja od tri godine dobija naziv bakalaureat (od engleskog Bachelor's Degree), nakon drugog ciklusa od dvije godine magistar struke, a nakon trećeg ciklusa doktor nauka.

  • To su zvanja koja postoje u Evropi i mi se prema tim zvanjima moramo odrediti. To je uvjet bez kojeg ne možemo u evropsku akademsku nauku. Sada proizvodimo za evropski prostor stručnjake koji će se prihvatiti obaveza koje proizilaze iz njihovih diploma. A u dodatku diplome piše zašto su oni obrazovani. Tu su dodatna obrazloženja koja poslodavci mogu lako prepoznati i poslodavac će se odrediti prema njima, naveo je Čaklovica.

Kada su studenti u pitanju, njihova mišljenja o predloženim zvanjima su podijeljenja, izjavila je novinarima glasnogovornica Studentskog parlamenta Amra Zvizdić.

Istaknula je da je došlo do protesta na Ekonomskom, Filozofskom i Pravnom fakultetu, gdje studenti nisu zadovoljni predloženim zvanjima, ali da na nekim drugim fakultetima studenti misle drugačije.

Zvizdić je podsjetila da se studenti mogu upoznati sa svim dokumentima vezanim za Bolonjski proces na web stranici Univerziteta.