Milorad Dodik
0

'Predložena rezolucija SDA antidejtonska i neodrživa'

SRNA
Premijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je neodrživa rezolucija SDA o ustavnoj reformi BiH, kojom se predviđa ukidanje entitetskog glasanja, jer je antidejtonski dokument i antidejtonska politika te stranke.

"Na takav način SDA može da pravi ustavne reforme u BiH samo sama sa sobom", rekao je Dodik komentarišući rezoluciju o ustavnim reformama SDA, kao i izlaganje predsjednika stranke Sulejmana Tihića na jučerašnjem Kongresu.

On je dodao da su Tihićeve tvrdnje da se ustavne reforme u BiH "ponovo vraćaju na aprilski paket, na šta jasno ukazuje posjeta potpredsjednika SAD Josepha Bidena i visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Havijera Solane", notorna laž.

"Ni Biden ni Solana ni u jednom momentu nisu govorili o aprilskom paketu već o potrebi da se u BiH dogovara i da se ide naprijed. Vraćanje aprilskog paketa nije moguće i to samo priželjkuju oni koji ne žele da se dese ustavne promjene", istakao je Dodik.

Premijer RS je dodao da ništa iz aprilskog paketa ne može da uđe u sadašnje pregovore, te da RS nije zainteresovana za ustavne promjene, ali da uvažava realnost da drugi jesu.

Na Petom kongresu SDA, koji je održan juče u Sarajevu, Sulejman Tihić ponovo je izabran za predsjednika stranke. Za njega je glasalo 425 delegata. Tihićev protivkandidat Bakir Izetbegović dobio je 301 glas, a Adnan Terzić 19 glasova.