BiH
0

Predložena racionalizacija troškova Vijeća naroda RS-a

FENA
Klub srpskih delegata u Vijeću naroda Republike Srpske predložio je da se izvrši racionalizacija troškova ovog vijeća i da se na određeni način ograniče privilegije delegata.

Predsjednik Kluba srpskih delegata u Vijeću naroda Staša Košarac izjavio je novinarima da će taj klub tražiti da se sve privilegije delegata ograniče tako da se svi troškovi, bilo upotrebe mobilnih telefona, reprezentacije ili drugog, ponište i da se to plaća iz dijela plaće delegata u Vijeću naroda.

"Očekujemo da će i novi zakon o plaćama regulirati ovu oblast, ali smatramo da niko od nas nema pravo da dijeli određene hipoteke prošlih saziva Vijeća naroda", kazao je Košarac.

Sastanak Kolegija Vijeća naroda i Administrativne službe koji je danas održan u Banjoj Luci inicirao je Klub srpskih delegata u Vijeću naroda, s ciljem da se napravi kvalitetan pregled akta koje su donosile administrativne komisije Vijeća naroda RS-a vezano za statusna pitanja delegata i ostale troškove koji proizilaze iz rada klubova ove institucije.

Košarac je pojasnio da je razlog za to činjenica da su u ranijim revizorskim izvještajima date određene preporuke, a ne želi se da ovaj sastav delegata srpskog naroda i cjelokupno Vijeće naroda RS-a ima određene hipoteke kada je u pitanju materijalno-finansijsko poslovanje Vijeća, koje je ranije negativno ocjenjivano.

"Iz tog razloga izvršit će se pregled svih normativnih akta kako bi se ušlo u njihovu promjenu, a u vezi sa statusom delegata, jer sve to košta građane RS-a", kazao je Košarac.

Predsjednik Kluba hrvatskih delegata Tomislav Tomljanović kazao je i da je razmatran problem koji ima Vijeće naroda jer nema svoje prostorije za rad, te zato očekuje da će se to pitanje riješiti.

Vijeće naroda RS-a zasjeda u zgradi Narodne skupštine RS-a, gdje se nalaze i klubovi delegata iz sva tri naroda i reda ostalih.

Tomljanović je kazao da delegati Vijeća naroda ne žele da imaju poseban status, već da se u okviru zakona reguliraju njihova prava i obaveze.

Predsjednik Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a Edin Ramić kazao je da ovaj klub smatra da je Vijeće naroda RS-a ustavna kategorija definirana na jednak način kao i Narodna skupština te da taj odnos treba poštivati donošenjem zakona o pravima i statusima delegata, uvažavajući ekonomsko-socijalne okolnosti u RS-u.

Ramić je rekao da je ovo pitanje najbolje regulirati zakonom koji bi bio usvojen u Narodnoj skupštini RS-a i podržan kroz Vijeće naroda RS-a.