BiH
5

Predložena nova cijena pograničnih propusnica od 60 KM

Klix.ba
Danas je u Banjoj Luci, s ciljem usaglašavanja prijedloga naknade za izdavanje pograničnih propusnica za građane Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, održan sastanak između predstavnika Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA), Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Hrvatske i Agencije za komercijalnu djelatnost Republike Hrvatske (AKD).

Predstavnici IDDEEA-e su predložili da naknada za izdavanje pograničnih propusnica bude 20 KM, dok je prijedlog predstavnika hrvatske strane bio 80 KM (300 kn). Nakon analize svih ekonomskih aspekata izdavanja pograničnih propusnica, predstavnici Republike Hrvatske su zaključili da je za njih minimalna prihvatljiva cijena 60 KM.

Na kraju je usaglašeno da će predstavnici obje države nadležnima u svojim zemljama uputiti prijedlog naknade za izdavanje pograničnih propusnica u iznosu od 60 KM, odnosno 225 kn.

Predstavnici IDDEEA-e će sa ovim prijedlogom upoznati Vijeće ministara BiH, koje će donijeti konačnu odluku, saopćeno je.

Cijena pograničnih propusnica koje je Hrvatska izdavala do 1.7.2013. iznosila je 60 kn, a prijedlog je bio da se njihova cijena nakon ulaska Hrvatske u EU poveća na 300 kn.

Pogranične propusnice će građanima Bosne i Hercegovine izdavati MUP Republike Hrvatske, a građanima Hrvatske Granična policija i Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

IDDEEA će vršiti personalizaciju i administrirati centralne evidencije izdatih pograničnih propusnica.

Današnji sastanak je realizacija zaključka 56. sjednice Vijeća ministara, održane 10.07.2013. godine, kojim je IDDEEA zadužena da sa nadležnim organima Republike Hrvatske usaglasi i predloži visinu naknade za izdavanje pograničnih propusnica za državljane Republike Hrvatske.