Zločinac iz Višegrada
0

Predložen pritvor za Olivera Krsmanovića

FENA
Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH uputio je Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora za osumnjičenog Olivera Krsmanovića, rođenog 13.8.1963. godine u Višegradu, s posljednjim poznatim prebivalištem u mjestu Čajetina, državljanina BiH.

Oliver Krsmanović je pod istragom Tužilaštva BiH i osumnjičen je da je od aprila 1992. do jeseni 1995. godine, za vrijeme širokog i sistematičnog napada srpskih vojnih, paravojnih i policijskih snaga, usmjerenog protiv civilnog stanovništva, na području opština Višegrad, Rudo i Rogatica, znajući za takav napad, kao pripadnik paravojne formacije zvane "Osvetnici", vršio progon civilnog bošnjačkog stanovništva na političkoj, nacionalnoj, vjerskoj i kulturnoj osnovi.

U saopćenju se navodi da je on učestvovao u ubistvima, prisilnom nestanku, silovanjima, nezakonitom lišenju slobode, mučenju, prisilnom preseljenju, nečovječnom postupanju, te u uništavanju vjerskih objekata - džamija.

Osumnjičeni Krsmanović se tereti da je počinio krivično djelo zločin protiv čovječnosti iz člana 172. st. 1. KZ BiH.

Tužilac je predložio određivanje mjere pritvora jer smatra da postoje okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva osumnjičenog, kao i da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu i vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike.

Kao razlog za mjere pritvora tužilac smatra i to što je osumnjičeni pod istragom zbog vrlo teškog krivičnog djela, koje je prouzrokovalo izuzetno teške posljedice, pa bi njegovo puštanje na slobodu moglo izazvati narušavanje javnog reda i uznemirenost kod građana.

Tužilaštvo BiH uputilo je Sudu BiH prijedlog da, zbog navedenih razloga, osumnjičenom odredi mjeru pritvora u trajanju od 30 dana, prenoso BIRN - Justice Report.

Beogradski sud je, podsjetimo, 2005. godine osudio u odsustvu Krsmanovića na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina nad Bošnjacima iz Sjeverina, koje je počinio 1992. godine.