Tužilaštvo BiH
0

Predložen pritvor za Miroslava Anića Firgu

FENA
Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine uputio je državnom sudu prijedlog da se za osumnjičenog Miroslava Anića Firgu odredi mjera pritvora od 30 dana.

Miroslav Anić je rođen 1971. u Sarajevu, nastanjen u Splitu, Republika Hrvatska, državljanin BiH i Republike Hrvatske. Tužilaštvu BiH se predao jučer, nakon višegodišnje nedostupnosti pravosuđu BiH.

Miroslav Anić je pod istragom Tužilaštva BiH.

Osumnjičen je da je kao bivši pripadnik Jedinice za posebne namjene "Maturice" pri Hrvatskom vijeću obrane (HVO) Kiseljak počinio ratne zločine na području Vareša i Kiseljaka. Više godina je bio nedostupan Tužilaštvu BiH jer se nalazio na području Republike Hrvatske.

Tužilac je predložio određivanje mjere pritvora jer smatra da postoje okolnosti koje ukazuju na opasnost od bijega i na mogućnost ometanja istrage i utjecanja na svjedoke ili saučesnike ako bi osumnjičeni boravio na slobodi. Pored toga, osumnjičeni je pod istragom zbog vrlo teškog krivičnog djela koje je prouzrokovalo izuzetno teške posljedice pa bi njegovo puštanje na slobodu moglo izazvati narušavanje javnog reda i uznemirenost kod građana, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.