Specijalno tužilaštvo RS
0

Predložen pritvor za Golića i još tri osobe

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Specijalno tužilaštvo Republike Srpske predložilo je danas pritvor za sada već smijenjenog v.d. direktora Investiciono-razvojne banke RS (IRBRS) Bojana Golića, banjalučkog biznismena Milu Radišića i još dvije osobe, koje su osumnjičene za organizirani kriminal, snižavanje cijena akcija i nezakonitu prodaju državnog kapitala "Medicinske elektronike" Banja Luka.

Pritvor je zatražen i za bivšeg šefa Odjela za upravljanje hartijama od vrijednosti IRBRS-a, v.d. direktora "Medicinske elektronike" Željka Katalinu, dok je Nikica Bajić, šef Odjela za plasmane privrednim subjektima i član Upravnog odbora „Medicinske elektronike“, poslije saslušanja pušten da se brani sa slobode.

Šef Odjela za specijalne istrage Specijalnog tužilašva RS-a Darko Ilić rekao je na pres-konferenciji da je Radišić početkom prošle godine, kao osoba zainteresirana da dođe u posjed državnog kapitala „Medicinske elektronike“, organizirao kriminalnu grupu s ciljem da stekne isključivo i ekskluzivno pravo kupovine državnog kapitala tog preduzeća po znatno nižnoj cijeni od stvarne.

Grupa je organizirana, naveo je, s ciljem da se snizi cijena akcija „Medicinske elektronike“ na Banjalučkoj berzi, a kada su to postigli malverzacijama na Berzi, Radišić je podnio zahtjev za preuzimanje akcija preduzeća direktnom ponudom.

Na osnovu nje je v.d.direktora IRBRS-a Bojan Golić zatražio od nadležnih službi da napišu informaciju o stanju u „Medicinskoj elektronici“, a na osnovu čega je i donio odluku o prodaji državnog kapitala tog preduzeća u centru Banje Luke.

„Cijena akcija je znato spuštena u odnosu na onu koja je bila u tom momentu na Berzi“, rekao je Ilić i napomenuo da je Golić bio dužan da prikupi informacije o stanju u preduzeću koje IRBRS prodaje, a u informaciji koju je sačinio Cerovac vrijednost imovine je minimizirana, imajući u vidu sve prethodne radnje te grupe kako bi imali motiv za prodaju „Medicinske elektronike“.

Ilić napominje da to preduzeće ima više zavisnih preduzeća, u kojima je 100-postotni vlasnik, od kojih je jedno i „Medicinska elektronika“ d.o.o. Novi Sad, generalni zastupnik „Simensa“ za Srbiju, a da IRBRS nije uopće ušao u finansijsko stanje tih preduzeća.

Također, „Medicinska elektronika“ ima i 14.000 kvadrata građevinskog zemljišta u Banjoj Luci, te oko 4.500 kvadrata objekata, a nije izvršena ni procjena finansijske vrijednosti preduzeća koja je znatno veća od prikazane knjigovodstvene, što je iz izvještaja Akcijskog fonda IRBRS-a bilo poznato Goliću koji se ipak odlučio da imovinu preduzeća proda Radišiću za 180.000 KM.

„Ta imovina nije pokušana ni da se proda bilo kojom drugom zakonom predviđenom metodom, što bi omogućilo ravnopravno učešće i ostalih zainteresiranih, a nisu poštovani ni principi privatizacije koja bi trebalo da osigura da kupac ispuni i druge uvjete“, naveo je šef Odjela za specijalne istrage Specijalnog tužilaštva.

Navodeći da se ovdje radi o vrlo složenom predmetu posebnog oblika privrednog i organiziranog kriminala, Ilić je potvrdio da je Specijalno tužilaštvo cijelu istragu od augusta prošle godine, pokrenutu na osnovu medijskih izvještaja, vodilo vlastitim resursima i da MUPRS-a nije bio uključen, te da im nisu dostavili nikakvu dokumentaciju ili dokaze.

U istrazi se došlo i do podatka da je Radišićeva firma „Grand trend“, također, u 2008. i 2009. postala vlasnik velike parcele gradskog zemljišta, od oko 30.000 kvadrata, koja se nalazi u neposrednoj blizini „Medicinske elektronike“ u centru Banje Luke.

„Predmet istrage bit će kako je to preduzeće došlo do tog zemljišta u vlasništvu Grada Banja Luka, a već je izuzeta i određena dokumentacija i na tome se radi“, precizirao je Ilić.

Na komentar ministra finansija RS-a Aleksanda Džombića da vjeruje u nevinost Bojana Golića, Ilić je rekao da mu je ta izjava „malo kontradiktorna“ sa stavom Vlade RS-a da vjeruje u istragu Specijalnog tužilaštva RS-a, te da misli da je to „Džombićevo privatno mišljenje, s obzirom na poznanstvo s Golićem“.

Šef Odjela za specijalne istrage Specijalnog tužilašva RS-a nije precizirao za koliko je budžet RS-a oštećen spomenutim radnjama ove petorke, navodeći samo da se radi o milionskom iznosu.

Istraga o slučaju prodaje "Medicinske elektronike" će se nastaviti, ali nije precizirao da li će obuhvatiti još neke osobe.