BiH
65

Predložen pritvor za Delimustafića, raspisana potjernica za njegovim bratom i sutkinjom Lejlom Fazlagić

Piše: A. B.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Postupajući tužioci Tužilaštva Kantona Sarajevo su predložili Kantonalnom sudu u Sarajevu određivanje jednomjesečnog pritvora osumnjičenim u akciji "Pravda" Aliji Delimustafiću, Jusufu Škrijelju, Lejli Cerić, Suadi Hadžić i Samiri Skorupan, potvrdila je za Klix.ba glasnogovornica Tužilaštva KS Azra Bavčić.

Istovremeno, osumnjičenoj Lejli Fazlagić, Zoranu Lončaru i Mirsadu Delimustafiću je predloženo određivanje pritvora i raspisivanje potjernice budući da se nalaze u bjekstvu.

Mjere zabrane su predložene za osam osumnjičenih, dok će Nihad Druškić biti pušten na slobodu.

Mjere zabrane su predložene za Edinu Mutevelić, Emira Karaču, Peru Vukovića, Hajrudina Omerbegovića, Muhameda Hadžiomerovića, Kemu Kapura, Edina Banovića i Muamera Pitu.

Podsjećamo, ranije su iz Tužilaštva KS saopćili da se akcija "Pravda" nastavlja te da se u okviru iste očekuje hapšenje još nekoliko osoba koje se dovode u vezu s navedenom organiziranom grupom.

U petak, 11. novembra na području Bosne i Hercegovine je uhapšeno ukupno 15 osoba koje se sumnjiče za krivično djelo organizirani kriminal, u vezi s krivičnim djelima zloupotreba položaja, povreda zakona sudije, pranje novca i prevara.

Na području naše zemlje i Hrvatske policijski službenici su u petak vršili pretrese na više od 60 lokacija. Tužilaštvo KS je u ovom predmetu istražne radnje provodilo u koordinaciji sa Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Hrvatske (USKOK), a značajna saradnja ostvarena je i sa Upravom za organizovani i teški kriminal MUP-a RS, pri čemu je asistenciju pružila i Obavještajno-sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine.