BiH
0

Predložen pritvor za advokata Faruka Balijagića i njegovog sina

Klix.ba
Faruk Balijagić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Faruk Balijagić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nakon što su osumnjičene Faruka Balijagića i Adu Balijagića ispitao postupajući tužioc, donesena je odluka da se osumnjičenima predloži mjera pritvora. Isti prijedlog je upućen Kantonalnom sudu u Sarajevu na odlučivanje, saopćeno je iz Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Prema dokazima koje je ovo Tužilaštvo pribavilo, postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni Faruk Balijagić i Ado Balijagić počinili krivična djela podstrekivanje na krivično djelo ubistva, razbojništva i teška krivična djela protiv opće sigurnosti ljudi i imovine u saizvršilaštvu.

Za Tužilaštvo KS postoji realna opasnost da bi ovi osumnjičeni ometali krivični postupak odlaskom u Republiku Hrvatsku (obojica imaju državljanstvo Republike Hrvatske, brojne nekretnine i prebivalište u toj državi), da bi boravkom na slobodi utjecali na svjedoke od čijih iskaza ovisi ishod ovog krivičnog postupka, da su osnovano sumnjivi da su počinili više krivičnih djela i da bi njihovo puštanje na slobodu ( s obzirom na profesiju prvoosumnjičenog i njegovog srodstva sa drgoosumnjičenim) rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda, to je mjera pritvora prema ovim osumnjičenima I podnesena.

Ovo Tužilaštvo još uvijek ne raspolaže informacijom kada će biti održano ročište na kojem će se osumnjičeni izjasniti o prijedlogu Tužilaštva, saopćeno je iz Tužilaštva Kantona Sarajevo.