BiH
2

Predložen pritvor za 13 uhapšenih pripadnika jedinice "Miće"

Klix.ba
Tužilaštvo BiH je sudiji za prethodni postupak Suda BiH uputilo prijedlog za određivanje mjere pritvora za 13 osoba zbog postojanja osnovane sumnje da su tokom 1992. godine na području Doboja i Teslića počinili ratne zločine i zločine protiv čovječnosti nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na tom području.

Pritvor je predložen za Bjelošević Andriju (1954), Savić Milana (1952), Kuzmanović Dušana (1955), Markočević Predraga (1957), Đukić Marinka (1964), Pijunović Miroslava (1956), Ćulibrk Dobrivoja (1956), Marijanović Dragana (1971), Slavuljica Darija (1973), Gavranović Sašu (1966), Subotić Predraga (1972), Dević Vitomira (1967) i Šljuka Zorana (1957).

Određivanje mjere pritvora predloženo je zbog razloga opisanih u članu 132. tačkama b) i d) ZKP BiH, odnosno zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, kao i zbog načina izvršenja krivičnog djela kojim je izazvana velika uznemirenost građana i javnosti.

Navedeni osumnjičeni su pod istragom zbog krivičnog djela zločini protiv čovječnosti iz člana 172. KZ BiH.

Pomenuti osumnjičeni su počinili krivična djela na području Doboja i Teslića, u svojstvu pripadnika oružane formacije "Miće“, među kojima su nekadašnji visoki policijski zvaničnici, u kojima je ubijeno najmanje 40 žrtava, izvršen progon, prisilno preseljenje i nezakonito zatvaranje više stotina lica, kao i pljačkanje i razaranje imovine žrtava bošnjačke i hrvatske nacionalnosti iz Teslića i većeg broja okolnih naselja.

Postupajući tužilac, nakon što je ispitao osumnjičene, zbog navedenih razloga uputio je nadležnom Sudu prijedlog za određivanje mjere pritvora u trajanju od 30 dana.

Odluku o prijedlogu za pritvor donijet će Sud BiH.