BiH
0

Predložen pritvor uhapšenima za ratne zločine u Zvorniku

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Tužilaštvo BiH je sudiji za prethodni postupak Suda BiH uputilo prijedlog za određivanje mjere pritvora za 1O osoba zbog postojanja sumnje da su tokom 1992. godine na području Zvornika počinili ratne zločine nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti.

Pritvor je predložen u trajanju od mjesec dana prema Goranu Maksimoviću, Ljiljanu Mitroviću, Radivoju Đorđiću, Slavku Periću, Milu Vujevićlu, Vukašinu Draškoviću, Gojku Stevanoviću, Cvjetku Popadiću, Raji Lazareviću, Miroslavu Markoviću i Mići Manojloviću.

Određivanje mjere pritvora predloženo je zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenih, zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti uticaj na svjedoke, saučesnike i prikrivače, kao i zbog načina izvršenja krivičnog djela kojim je izazvana velika uznemirenost građana i javnosti.

Navedeni osumnjičeni su pod istragom zbog krivičnog djela zločini protiv čovječnosti. Postupajući tužilac, nakon što je ispitao osumnjičene, zbog navedenih razloga uputio je nadležnom Sudu prijedlog za određivanje mjere pritvora u trajanju od 30 dana.Odluku o prijedlogu za pritvor donijet će Sud BiH.