Tužilaštvo BiH
0

Predložen pritvor osumnjičenom za krijumčarenje Afganistanaca

FENA
Tužilac Tužilaštva BiH uputio je Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora u trajanju od 30 dana, za osumnjičenog Polat Celala, državljanina Republike Turske.

Osumnjčeni, inače vozač kamiona sa prikolicom, lišen je slobode na području Kalesije, kada je u tovarnom dijelu kamiona, turskih registarskih oznaka kojim je upravljao, pronađeno šest osoba, prema dostupnim podacima državljana Afganistana, koji su na nezakonit način i bez važećih dokumenata prokrijumčareni na teritoriju Bosne i Hercegovine.

Ti strani državljani otkriveni su po dolasku kamiona na područje Kalesije, nakon čega je vozač kamiona lišen slobode, saopćeno je iz Tužilašstva BiH. Nakon ispitivanja osumnjičenog tužilac je uputio prijedlog za određivanje mjere pritvora u trajanju od 30 dana.

Pritvor prema osumnjičenom, koji se tereti za kazneno djelo krijumčarenja ljudi, predložen je zbog činjenice da se radi o osobi koja nema državljanstvo BiH, te bi puštanjem na slobodu mogao postati nedostupan pravosudnim institucijama Bosne i Hercegovine.

Tužilašstvo BiH nastavlja istragu sa ciljem potpunog rasvjetljavanja ovog krivičnog djela krijumčarenja ilegalnih emigranata na teritoriju BiH.