BiH
0

Predložen pritvor Miloradu Radiću, osumnjičenom za iznudu u pokušaju

FENA
Tužilac Okružnog tužilaštva Banja Luka predložio je pritvor za Milorada Radića (1953.) iz Mrkonjić Grada zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo iznuda u pokušaju.

Osumnjičeni je u vremenskom periodu od 25.decembra 2012. do 17.januar 2013.godine, u namjeri sticanja protiv pravne imovinske koristi, u više navrata slanjem prijetećih pisama, te SMS poruka, prijetećeg sadržaja, od oštećenog M.M. zahtjevao da mu preda iznos od 500.000 eura, saopćeno je iz banjalučkog Okružnog tužilaštva.

Radić je lišen slobode jučer u zajedničkoj akciji Okružnog tužilaštva Banja Luka i MUP-a RS, CJB Banja Luka-Sektora kriminalističke policije, usmjerenoj na otkrivanje krivičnog djela iznuda.

Tužilac je stavio prijedlog za određivanje mjere pritvora zbog postojanja bojazni da će osumnjičeni ometati krivični postupak uticajem na saučesnike, te zbog vanrednih okolnosti jer je riječ o krivičnom djelu za koje se može izreći kazna zatvora od deset godina ili teža kazna, a koje je posebno teško s obzirom, na način izvršenja, i što bi puštanje na slobodu rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda.

O prijedlogu za određivanjem mjere pritvora odlučit će Sudija za prethodni postupak Okružnog suda u Banja Luci.