BiH
1

Predložen disciplinski postupak protiv Enesa Gačanina

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić predložio je pokretanje disciplinskog postupka protiv zamjenika direktora Granične policije BiH Enesa Gačanina, jer je pokušao da dezinformiše ovo ministarstvo nakon što je zamjenik komandanta kontingenta BiH u Mirovnoj misiji UN u Južnom Sudanu Edvin Kutlovac samovoljno napustio tu zemlju.

U saopštenju se navodi da je Gačanin pokušao da dezerterski postupak opravda lažnim navodima da se radilo o navodnoj evakuaciji pripadnika kontingenta iz BiH, tako opravda ovaj nedopustiv čin i spriječi objektivno informisanje javnosti, kao i disciplinski postupak protiv ovog policajca.

Prijedlog je podnesen Nezavisnom odboru Parlamentarne skupštine BiH, a o njemu je upoznat i direktor Granične policije BiH Vinko Dumančić, kojeg Gačanin takođe uopšte nije informisao o svom postupku.

Zamjenik komandanta kontingenta BiH u Mirovnoj misiji UN u Južnom Sudanu Edvin Kutlovac samovoljno je 21. decembra napustio Južni Sudan, saopšteno je ranije iz Ministarstva sigurnosti BiH.