BiH
90

Predizborni slogani: Za promjene, s narodom, uz narod i Dodik za Srpsku

Piše: E. Gorinjac
Građani Bosne i Hercegovine u narednih mjesec imat će priliku da se odluče hoće li i za koga će glasati 12. oktobra na Općim izborima. S druge strane stranke i kandidati će imati priliku da predstave sebe i svoje programe i tako pridobiju povjerenje glasača.

Sami slogani stranaka puno govore o tome koji je njihov cilj i za šta se zalažu, a kakav će biti njihov cjelokupan politički marketing, ostaje nam da vidimo do izbora.

Izborna kampanja je tek počela danas, ali su slogani većine stranaka već poznati. Stranke manje-više poručuju građanima da u njihovim redovima vlada jedinstvo, neke poručuju da je to jedinstvo ključno za Bosnu i Hercegovinu, neke pozivaju na promjene...

Određeni broj stranaka odlučio se za obraćanje isključivo jednom dijelu glasača, potencirajući i u samom sloganu nacionalni predznak, a neke iz ove grupe upravo tim glasačima poručuju da je BiH i njihova zemlja.

Stranke sa sjedištem u bh. entitetu Republika Srpska praktično su podijeljene na one koje pozivaju građane na promjene i one koje žele "pobjedu Srpske", pri tome su ove prve, logično, opozicija.

Stranka koja je u Federaciji na prošlim Općim izborima osvojila najviše glasova- SDP, ovog puta koristi slogan "Ujedinjeni", za radliku od onog na izborima 2010. godine kada su na izbore izašli sa sloganom "Država za čovjeka".

Stranka demokratske akcije (SDA) na ovim izborima također poručuje da su oni ujedinjeni, a slogan je pomalo i očekivan nakon sve učestalijih medijskih napisa da su frakcije unutar stranke duboko podijeljene. Slogan "U jedinstvu je snaga" podsjeća i na onaj od prošlih izbora-"Snaga BiH".

Savez nezavisnih socijaldemokrata-Milorad Dodik (SNSD) na ove izbore izlazi sa sloganom "Za pobjedu Srpske, u ime Srpske" i "Za pobjedu Srpske". Za razliku od svojih glavnih političkih rivala, oni ne pozivaju na bilo kakve promjene, jer su vlast i to žele i ostati, pa zbog toga i ovog puta bribjegavaju nacionalnim predsznacima u svojoj predizbornoj paroli.

SNSD-ovi glavni rivali koriste sljedeće slogane: PDP koriste slogan "Pridruži se promjenama", a NDP "Pokret za preokret", a SDS "Da živimo bolje".

DNS je na prošlim izborima imao slogan "Riječ je riječ, provjereno", a sada im je parola "Dokazano".

Demokratska fronta-Željko Komšić (DF) prvi put izlazi na Opće izbore, njihov slogan je poziva na promjene - "Odlučno u promjene".

Stranka za BiH na ove izbore izlazi sa sloganom "Odlučno, s narodom",

Koalicija "Zajedno za promjene", koju čine stranke SPP, DNZ BiH, SPU, SDU, LDS i SUND koriste slogane "Zajedno za BiH", "Zajedno s narodom" i "Zajedno možemo sve".

Savez za bolju budućnost BiH-Fahrudin Radončić koristi slogan "Uz narod", dok su na prošlim izborima koristili parolu "Razvoj i pravda".

Narodna stranka Radom za boljitak u ovoj predizbornoj kampanji će se za birače boriti pod sloganom "Slušaj srce, reci da", a na prošlim izborima su imali sličan slogan "Slušaj srce, spasi svoje".

Naša stranka na izbore ide s parolom "Nemamo slogane, imamo rješenja".

"Ovo je naša zemlja" i "Podvucimo crtu" su slogani koje koristi HDZ 1990 na ovim izborima, a HDZ BiH i još nekoliko manjih stranaka okupljenih s njima u Hrvatski narodni sabor koriste parole "Hrvatski odgovor" i "Hrvatski izbor".

Koalicija Domovina koju čine stranke DF, SDA, SBB, SBiH, HSPBiH i koja se bori za glasove u RS-u za entitetski i državni parlament na izbore idu pod sloganom "Jedna si jedina".

Ovo naravno nisu sve stranke i slogani koje će se naći na glasačkim listićima. Birači će, u skladu sa onim kako je Centralna izborna komisija ovjerila, moći glasati za ukupno 735 kandidatskih listi i 7.748 kandidata. Pojedini kandidati, naročito oni za Predsjedništvo BiH i za predsjednika, odnosno potpredsjednike RS-a, imat će vlastite slogane.

Ako ste nakon čitanja teksta zapamtili samo jedan ili dva slogana, onda za to vjerovatno postoji razlog. Kao što se može vidjeti, slogani većine stranaka su prilično isti, a stručnjaci za komunikacije i marketing će se sigurno složiti s nama i reći da su nekreativni i već viđeni.