BiH
0

FOTO / Predizborni skup SBiH: Kalesija u plavo-žutoj boji

Klix.ba
U prepunoj dvorani kulturnog centra "Alija Izetbegović" u Kalesiji, na predizbornom skupu završnog karaktera, sinoć je predstavljena uistinu reprezentativna grupa kandidata za vijećnike, predvođena Esadom Čanićem, nekadašnjim legendarnim komandantom Armije Republike Bosne i Hercegovine, a danas nosiocem liste Stranke za Bosnu i Hercegovinu za Općinsko vijeće Kalesija.

Skupu se obratio i poslanik Stranke za Bosnu i Hercegovinu u Skupštini Tuzlanskog kantona Asmir Hasić, koji je govorio o planovima koje ova stranka ima u vezi sa privrednim, ali i ukupnim društvenim preporodom Kalesije.

Potpredsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu mr. Besim Imamović govorio je iznimno nadahnuto o novoj stranci koja, kako kaže, iz dana u dan, a baštineći temeljne zasade svog osnivača dr. Harisa Silajdžića "sve više diljem Bosne i Hercegovine zadobija povjerenje građana čijim se potrebama i problemima isključivo okrenula, prezirući vrhunsku politiku, prepuštajaući je drugim strankama, a posebno prezirući 'foteljašku' logiku, koja je danas dominantna na političkoj pozornici u Bosni i Hercegovini."

Pravu euforiju na skupu u Kalesiji izazvao je istup potredsjednika Stranke za Bosnu i Hercegovinu prof. Gradimira Gojera, koji je izrazito negativnim ocijenio crveno-zelenu koaliciju koja je rezultirala propalim brakom između Lagumdžije i Tihića, a osvrćući se na sadašnju vlast u državi Bosni i Hercegovini, kazao je da je na djelu "trula foteljaška koalicija kojoj ton daju uz pomenute stranke iz Širokog Brijega".

Gojer je posebno govorio o susretu visoke delegacije Stranke za Bosnu i Hercegovinu sa novoizabranim reisom ef. Kavazovićem, ističući tri zadatka koje je efendija Kavazović povjerio Stranci za Bosnu i Hercegovinu: vraćanje bosanskohercegovačkog društva kao načina da se gradi bosanskohercegovačka država, posebnu brigu prema području Posavine kao strategijskom cilju opstojanja bh logike življenja u ovom dijelu BiH, te povratku morala u ovu zemlju.

Ovacijama je pozdravljen Gojerov poziv da se glasa na ovim izborima za čestite ljude iz Stranke za Bosnu i Hercegovinu, koji su "na najbolji način opravdali simbol ovogodišnje kampanje Stranke za Bosnu i Hercegovinu – bosanski stećak na kojem Bosanac i Hercegovac stoje uspravno otvorenog čistog dlana". Posebnu je euforiju izazvao Gojerov iskaz da ovaj pozdrav, koji su koristili borci Armije Republike Bosne i Hercegovine, treba vratiti na velika vrata u upotrebu, kao i da se treba vratiti simbol ljijana, koji nisu nikakav bošnjački simbol, jer onaj ko poznaje heraldičku i povijesnu suštinu ovog znaka zna da je ljiljan pripadao i temeljnim kršćanskim civilizacijama.

Gojer je govorio i o besmislenosti korištenja Dejtonskog mirovnog ugovora u funkciji Ustava Bosne i Hercegovine, konstatirajući da je to bio sporazum koji je samo zaustavio rat, a da su nam stranci oduzeli, po dr. Ćazimu Sadikoviću, ekspertu za ovu oblast "najsavremeniji Ustav kakav je bio onaj Republike Bosne i Hercegovine pred rat", navedeno je u saopćenju za javnost SBiH.