BiH
37

Predizborne igre oko Srebrenice: Ministar Edin Ramić dobio plaketu grada mimo procedura

Piše: S. H.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Danas se u Srebrenici obilježava Dan općine, a jedna od manifestacija je podjela plaketa zaslužnim pojedincima i institucijama koji su u prethodnom periodu doprinijeli razvoju Srebrenice. Međutim da ni ta manifestacija ne može bez politike pokazao je slučaj Edina Ramića, ministra raseljenih osoba i izbjeglica FBiH, koji je prema riječima načelnika Općine Srebrenica Ćamila Durakovića nagradu dobio mimo konkursne procedure.

Iako je bio otvoren javni poziv da građani Srebrenice predlože sve osobe za koje smatraju da zaslužuju nagradu Općine, niko nije predložen. Međutim odbornici SDA u Skupštini Općine Srebrenica predložili su gospodina Ramića.

"On je predložen mimo zakonske procedure, jer je to trebalo učiniti ranije i dostaviti Komisiji koja je odlučivala o dobitnicima. Gospodina Ramića predložili su odbornici SDA u Skupštini Srebrenice i to mimo svih procedura na samoj sjednici Komisije za dodjelu nagrada i priznanja. Ne možete vi nekog u toku sjednice predložiti", ističe načelnik Ćamil Duraković.

Ministar Ramić između ostalog poznat je po tome što se dovodi u vezu da je u sklopu projekta dodjele junica povratnicima u Srebrenici podijelio bolesnu stoku. U postupku dodjele junica participacija građana bila je 30 posto uz 70 posto nadležnog ministarstva. Saznajemo da su neki povratnici čak podizali i kredit da bi otplatili participaciju, jer je riječ o građanima slabijeg imovinskog stanja.

U tom postupku dodjele stoke određeni povratnici zbog nedostatka sredstava nisu uspjeli otplatiti svoj dio participacije, zbog čega su povratnicima počele stizati tužbe zbog preostalih dugovanja.

"Povratnici dobijaju tužbe čak i zbog 600 KM dugovanja, iako su uplatili preko 5.000 KM, a nažalost niko ne govori što je kod određenih povratnika došlo do uginuća stoke, koja je bolesna. Ja samo mogu reći da neću dozvoliti da iko gazi po povratnicima, i ja obećavam da ću ih štititi", kazao je za Klix.ba Duraković.

Nezvanično saznajemo da je dodjeljivanje nagrade ministru Ramiću inicirao Hamdija Fejzić, predsjednik OO SDA Srebrenica, kako bi od njega dobio podršku u kandidaturi za načelnika Srebrenice na predstojećim izborima.

Osim Ramića povodom Dana Općine Srebrenica načelnik Duraković je uručio nagrade najboljim sportistima, i učenicima sa tog područja.

"Dodijeljena je nagrada Merjemi Peštalić za najbolju sportiskinju zbog izvanrednih rezultata koje je postigla u karate klubu u Srebrenici, ali i najboljim učenicima osnovnih i srednjih škola. To je ono što ja pozdravljam i podržavam, a sve ostalo je nažalost dio političkih igara", zaključio je Duraković.