Za zločine u Doboju
0

"Predinom vuku" Predragu Kujundžiću 17 godina zatvora

Sarajevo-x.com
Sud BiH
Sud BiH
Apelaciono vijeće Suda BiH je osudilo Predraga Kujundžića, bivšeg komandanta jedinice "Predini vukovi", pri Vojsci Republike Srpske, na 17 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti počinjenih u Doboju, javio je BIRN - Justice Report.

Kujundžić je u oktobru 2009. godine osuđen na 22 godine dugotrajnog zatvora zbog prinudnog preseljenja, nečovječnog postupanja, progona, silovanja i držanja u seksualnom ropstvu, te drugih nečovječnih djela počinjenih 1992. godine nad nesrpskim stanovništvom u Doboju.

Istom presudom on je oslobođen optužbi da je učestvovao u višestrukom mučenju civila u “Perčinom disku”, koje je uključivalo nanošenje ozbiljnih fizičkih povreda, i prisiljavanje civila “da jedu sapun i tuku se između sebe”.

Na ovu presudu žalilo se Tužilaštvo BiH tražeći da se ona poništi u oslobađajućem dijelu i optuženom izrekne duža kazna zatvora, dok je Odbrana zatražila da se presuda ukine i ponovno održi suđenje pred Apelacionim vijećem.

Apelaciono vijeće je djelimično uvažilo žalbu Odbrane i preinačilo presudu u dijelu koji se odnosi na učešće Kujundžića u napadu na selo Grapska (općina Doboj), kao i navodima koji ga terete da je odvodio zarobljenike iz objekta "Perčin disko" u živi štit, te u dijelu koji se odnosi na visinu kazne.

"Žalba Tužilaštva odbija se kao neosnovana, te se prvostepena presuda potvrđuje u oslobađajućem dijelu", saopćeno je iz Suda BiH.

Na ovu presudu ne postoji mogućnost žalbe.