Univerzitet VU
0

Predavanje o bosanskim piramidama u Amsterdamu

FENA
Osnivač Fondacije "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca" dr. Semir Osmanagić gostovao je na VU Univerzitetu u Amsterdamu gdje je predstavljen Projekt istraživanja Bosanske doline piramida.

Domaćini predavanja bili su studenti, diplomci, magistri i doktoranti bh. dijaspore ("Mladi BiH"). U prisustvu ambasadorice BiH u Holandiji Mirande Sidran-Kamišalić, predstavnika holandskog ministarstva vanjskih poslova, Odjeljenja za jugoistočnu Evropu, nekoliko konzularnih predstavnika, profesora i studenata VU Univerziteta i predstavnika brojne bh. dijaspore u ovoj zemlji, dr. Osmanagić je pred punom dvoranom održao dvosatno predavanje.

Govorio je o novoj paradigmi koju donose nova otkrića piramida, nestajanju dogmatskog načina razmišljanja o ovom fenomenu te značaju otkrića prvih evropskih piramida u Visokom.

Pripadnici holandskog naučnog miljea, a koji su, kako su istakli, od predstavnika muzejskih institucija iz Sarajeva bili uvjeravani da su bh. institucije u zadnjih 30 godina dobro istražile ovo područje s arheološkog i geološkog stanovišta, bili su iznenađeni mnoštvom dokaza o postojanju piramidalnih građevina u Visokom, a do kojih je Fondacija došla sistematskim istraživanjima koje već pet godina provodi.

Najava održavanja Međunarodne radne akcije volontera od juna do septembra uzrokovala je i prve prijave iz ove zemlje i najavu dolaska u Visoko. Predavanje je bilo i izuzetno dobro medijski popraćeno.

Sljedeće gostovanje dr. Osmanagića na univerzitetu u Holandiji uslijedit će 21. maja u Eindhovenu, saopćeno je iz Pres-službe Fondacije.