Hegelov kongres
0

Predavanje na temu "Hegel o osnovama prava"

FENA
U Sarajevu će od 15. do 19. septembra biti održan XXVIII internacionalni Hegelov kongres na kojem će biti oko 300 učesnika iz Bosne i Hercegovine i svijeta.

Kongres će otvoriti Walter Jaeschke s Ruhr - Univerziteta u Bochumu (Njemačka) predavanjem o temi "Između razuma i povijesti. Hegel o osnovama prava" danas u Zemaljskom muzeju u 18 sati.

Organizator ovog važnog događaja za BiH Samir Arnautović kazao je danas da će ovo biti jedna od najuspješnijih, a ne samo najznačajnijih, znanstvenih konferencija koja je ikada održana u BiH.

Najeminentniji istraživači Hegelovog djela govorit će o tome šta je moderna danas, koje su njene perspektivne i šta je to što moderna svijeta danas određuje.

Na kongresu će se pokazati ono što je savremeni diskurz filozofije i u čemu se filozofija pojavljuje kao utemeljiteljica savremenog svijeta.

Arnautović smatra da će na ovom kongresu akademska zajednica u BiH kao i krug mladih istraživača koji se okupio oko Filozofskog društva teologa pokazati svijetu da imaju šta da kažu.

"Kroz izlaganje eminentnih stručnjaka BiH će pokazati da onda kada je najbolja pripada svijetu, a naše je da budemo uvijek najbolji", dodao je Arnautović.

Kongres je podržao široki spektar ljudi od predsjednika Evropskog parlamenta Jerzyja Buzeka pa do načelnika Općine Centar Sarajevo Dževada Bećirevića, kao i veliki broj privrednih subjekata, turistička zajednica itd.

Lamija Neimarlija, iz organizacije kongresa, kazala je da će izlagači govoriti o njihovim posljednjim istraživanjima i novim hipotezama koje čine okosnicu današnje filozofske misli.

Dodala je da je kongres koncipiran na principu plenarnih predavanja i rada u sekcijama.

Sva predavanja bit će sadržana u publikaciji Hegel Jahre Buch upravo zbog toga i oni koji ne učestvuju na kongresu žele da pošalju svoja istraživanja.

Službeni jezik Hegelovog kongresa je njemački jer je to relevantan jezik za Hegelovu filozofiju, ali neka predavanja će biti na engleskom ili tamo gdje je moguće na francuskom jeziku.