BiH
0

Predat softver za efikasniji rad Ministarstva pravde

FENA
Američki ambasador u BiH Douglas McElhaney predao je danas Ministarstvu pravde BiH novi softver za praćenje i obradu predmeta (OWIS) čiju su izradu finansirali USAID i Ministarstvo pravde BiH, a čija je realizacija završena u okviru Projekta razvoja sektora pravosuđa.

Novi softver u vrijednosti od 115.000 KM poboljšat će kvalitet usluga koje Ministarstvo pravde pruža građanima BiH.

"Program OWIS je informatički sustav koji olakšava pristup bazi podataka te analiziranje i sortiranje predmeta. Softver je u upotrebi već godinu dana, ali je pred nama još posla i izazova koji će rezultirati boljim rezultatima primjene ovog programa u skoroj budućnosti", kazao je ministar pravde BiH Bariša Čolak.

Program OWIS će uveliko olakšati obradu predmeta kojih, kako je rečeno, u toku godine pristigne oko 15.000. Softver pomaže i u prikupljanju podataka o teškim krivičnim djelima te je organizirana baza podataka preduvjet za efikasnije poslovanje Ministarstva pravde BiH u smislu izbjegavanja dupliciranja prijava i zaprimljenih predmeta.

"Ministarstvo pravde je ključna institucija koja je odgovorna za najvažnije zakone u BiH, za rad državnog pravosuđa i za provedbu krivičnih sankcija na državnom nivou. S obzirom na to da Ministarstvo radi na velikom broju slučajeva, njihovo evidentiranje je sve veći problem. Stoga će OWIS olakšati posao u prikupljanju, evidenciji i obradi predmeta", rekao je McElhaney.

Program prati i učinak svakog pojedinca, odsjeka, sektora i Ministarstva pravde u cjelini te postupanje u rokovima na osnovu kojh se vrši konačna ocjena efikasnosti i rada svakog referenta u Ministarstvu pravde BiH.

Projekt razvoja sektora pravosuđa je petogodišnji projekt koji radi na unapređenju sudske administracije i jačanju vladavine prava u BiH. Do danas je američka vlada putem USAID-a osigurala više od milijardu dolara pomoći namijenjene ekonomskom, demokratskom i socijalnom napretku BiH.