Tužilaštvo BiH
0

Predao se Miroslav Anić Firga, osumnjičen za zločine u Stupnom Dolu

Sarajevo-x.com
Stupni Do 1993.
Stupni Do 1993.
Miroslav Anić, zvani Firga, predao se Tužilaštvu Bosne i Hercegovine nakon što je godinama živio u Republici Hrvatskoj i bio nedostupan našem pravosuđu.

Anić je pod istragom Tužilaštva BiH i osumnjičen je da je kao bivši pripadnik Postrojbe za posebne namjene "Maturice" pri HVO Kiseljak počinio ratne zločine na području Vareša i Kiseljaka. U oktobru 1993. bio je pripadnik te postrojbe kad su trupe Hrvatskog vijeća obrane napale muslimansko selo Stupni Do, blizu Vareša.

Anić se sumnjiči da je s Dominikom Ilijaševićem Comom predvodio jedinicu "Maturice" u zločinačkom pohodu na Stupni Do. U napadu na Stupni Do hrvatske trupe pobile su najmanje dvadeset bošnjačkih civila, te su temeljito zapalili njihove kuće.

Sarajevski Viši sud je u februaru 1995. donio rješenje o provođenju istrage protiv Miroslava Anića Firge, a pet godina kasnije Kantonalni sud u Sarajevu Aniću je odredio pritvor. No, on je za vrijeme istrage bio nedostupan bh. policiji i tužilaštvu, pa je početkom marta 2001. sarajevski sud naredio raspisivanje međunarodne potjernice za Miroslavom Anićem.

Anić je osmog marta 2001. uhapšen u Splitu zbog zloupotrebe opojnih droga, te je osuđen na četiri mjeseca zatvora ili dvije godine uslovno.

Kasnije je ponovo uhapšen zbog sumnje da je učestvovao u zločinima u Srednjoj Bosni, ali su ga hrvatske vlasti odbile izručiti jer je hrvatski državljanin. Nakon šest mjeseci u splitskom istražnom zatvoru pušten je na slobodu.

Više informacija o Anićevoj predaji iz Tužilaštva BiH bit će poznato u utorak.