BiH
9

Akcija "Pandora": Predao se "kralj tekstila" Anes Sadiković

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Anes Sadiković, nekrunisani "kralj tekstila" i kineske robe u BiH predao se danas državnim pravosudnim organima BiH, potvrdio je za Klix.ba Boris Grubešić, portparol Tužiteljstva BiH. Sadiković je osumnjičeni u akciji Pandora koju provode policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Sadiković je u septembru 2012. godine, sa još sedmoro njegovih bliskih rođaka, među kojima i brat Ismet, uhapšeni u akciji kodnog naziva "Boss".

Mediji su tada objavili kako su Sadiković i njegovi bliski rođaci proteklih godina uvezli kinesku robu u vrijednosti od nekoliko milijardi KM, te carinskim malverzacijama oštetili budžet BiH za astronomskih 300 miliona KM.

Anes Sadiković je posljednji put uhapšen u decembru 2009. godine, kada je policija u Bugarskoj na graničnom prelazu s Turskom zaustavila kamion s kineskom robom i u njemu pronašla 44 kilograma heroina. On je tokom 2008. godine privođen i u BiH, pod sumnjom da je bio organizator kriminalne grupe koja se bavila trgovinom narkoticima i koja je odgovorna za niz neriješenih ubistava.

Boris Grubešić je za Klix.ba rekao da će Sadiković danas biti saslušan u Tužilaštvu BiH, a nakon što ga predstavnici tužiočkog tima ispitaju donijet će odluku o pokretanju prijedoga za određivanje mjere pritvora.