Svjedok u slučaju Perković
0

"Predajte oružje ili će selo biti sravljeno"

FENA
Kasim Makaš iz sela Surovi, općina Rogatica, kao svjedok Tužilaštva BiH tvrdi da je Stojan Perković u junu 1992. tražio od mještana da predaju oružje ili će njihovo selo biti "sravnjeno“.

Perkovića, bivšeg komandira čete u mjestu Lađevine pri Vojsci Republike Srpske (VRS), Državno tužilaštvo tereti za zločine počinjene u selima oko Rogatice, tokom 1992. U optužnici se navodi da je Perković u junu te godine "zahtijevao od stanovnika sela Surovi da mu predaju naoružanje kojim su raspolagali“.

Svjedok Makaš tvrdi da je 3. juna 1992. godine u selo došao Jovo Obradović, prijeratni poštar, te mu predao pismo koje je Stojan Perković poslao Ismetu Kuliću.

"Pismo sam odnio Ismetu. U njemu je Stojan pozivao na razgovor u Lađevine i piše da ako ne dođemo selo će biti sravnjeno. Otišli smo nas dvojica i Fadil Grabovica. Stojan je rekao da predamo naoružanje, ako budemo predali oružje i slušali naređenja, garantovat će nam sigurnost“, rekao je svjedok.

U sudnici je kao materijalni dokaz prezentirano Perkovićevo pismo koje je svjedok odnio toga dana Kuliću. Makaš je sačuvao pismo godinama nakon rata, te ga predao djelatnicima Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Tri dana poslije ovog događaja, prisjetio se svjedok, u Surove je došao Perković s vojskom te od njega tražio da mu da svoj kamion.

"Rekao je da će mi vratiti kada se rat završi. Opet je rekao ako ne predamo oružje da će sve biti sravnjeno“, kazao je svjedok.

Narednog dana, kako tvrdi svjedok, mještani sela Surovi su predali oružje. Makaš je ispričao kako je 28. juna iste godine posmatrao „neku gužvu“ ispred kuće Rasima Makaša, te kako mu je supruga rekla da je Perković udario nekoga puškom.

"Onda su oni otišli na Varošište, to sam vidio. Vidio sam da vode Rušida i Amira Makaša i Rifeta Ajanovića. Kad su zamakli, nakon desetak minuta opucali su rafali. Od tada se za tu trojicu ne zna ništa“, ispričao je svjedok koji je dva dana poslije s porodicom napustio selo.

U jednoj od tačaka optužnice stoji da je Perković u junu 1992. godine, s desetak pripadnika svoje jedinice došao u selo Surovi i “nezakonito lišio slobode određeni broj civila, a zatim je neke od njih fizički zlostavljao”. Potom je, navodi se, poveo neke od mještana “u pravcu sela Lađevine, od kada im se gubi svaki trag”.

Novo ročište kada će biti saslušana dva svjedoka Tužilaštva, zakazano je za 27. august, javlja BIRN - Justice Report.