Sarajevo
0

Pred zgradom Federalnog parlamenta neratni invalidi

FENA
U Sarajevu je danas počelo dvodnevno redovno zasjedanje Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Poslanici su odmah na početku nenajavljeno održali dodatnu kratku vanrednu sjednicu na kojoj su donijeli dvije odluke.

Prvom odlukom dali su saglasnost za prihvatanje kredita Evropske banke za obnovu i razvoj za finansiranje projekta koridora 5-C, a drugom saglasnost za prihvatanje granta Međunarodne banke za obnovu i razvoj koji se odnosi na projekt za šumske i planinske zaštićene oblasti.

U okviru redovne sjednice poslanike između ostalog očekuje izjašnjavanje o amandmanu CIX na Ustav Federacije BiH koji se odnosi na učešće delegata Srba u federalnom Domu naroda kod odlučivanja o novim simbolima Federacije, grbu i zastavi.

Današnje zasjedanje počelo je u znaku okupljanja ispred zgrade Parlamenta veće grupe neratnih invalida, članova Saveza invalida Federacije BiH.

Oni čekaju da na dnevni red dođe izjašnjavanje poslanika o izmjenama Zakona kojim su regulirane određene prinadležnosti te populacije. Nezadovoljni su predloženim izmjenama jer se najavljuje uvođenje imovinskog cenzusa kao eliminatornog uvjeta za sticanje određene prinadležnosti iz ovog zakona.

Predstavnički dom je ranije obavio raspravu o predloženim izmjenama, ali je izjašnjavanje odgođeno, kako je tada rečeno, za narednu sjednicu.

Nekoliko predstavnika Saveza invalida prati sjednicu u skupštinskoj sali.

Po riječima predsjednika Saveza Zijada Arapčića, okupljanje se desilo samoinicijativno i istaknuti su zahtjevi Parlamentu.

U njima invalidi traže donošenje zakona o toj populaciji u kojem bi, bila ukinuta postojeća diskriminacija na osnovu invalidnosti (podjela na ratne vojne invalide, civilne žrtve rata, invalide rada i neratne invalide).

Traže također istu osnovicu za naknade koje se stiču na osnovu invalidnosti. Time bi, kako navode, bila ukinuta postojeća diskriminacija jer ratni vojni invalidi imaju 5,5 puta veće naknade od neratnih invalida.

Jedan od zahtjeva je opremanje Instituta za medicinsko vještačenje u svim gradovima kvalitetnim prostorom i opremom.

Sjednica Predstavničkog doma je u toku.