BiH
0

Pred sud zbog "Davinčijevog koda"

FENA
Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu, a Sud BiH istu potvrdio, protiv Amela Tahirovića (1977.) iz Sarajeva, zbog nedozvoljenog korištenja autorskih prava.

Prema saopćenju iz Tužiteljstva BiH, Amel Tahirović se tereti da je nabavio knjigu pisca Dana Browna „Davinčijev kod“ štampanu bez odobrenja nositelja autorskih prava, odnosno izdavača „V.B.Z.“ d.o.o. Sarajevo, čiji je osnivač „V.B.Z.“ d.o.o. Zagreb (R Hrvatska), a na kojeg su prenesena autorska prava, te je knjigu, radeći kao prodavač za preduzeće NIŠTD „Bemust“ d.o.o. Sarajevo na Trgu oslobođenja u Sarajevu, izložio na štandu, pored knjiga za koje je bio zadužen da prezentira i prodaje.

Na upit osobe zainteresirane za kupovinu te knjige, optuženi je knjigu prodao po cijeni od 15 KM i izdao nota-račun preduzeća NIŠTD „BEMUST“, koji je iskinuo iz bloka i na kojem je bio pečat preduzeća, a s kojim je on isključivo bio zadužen.

Dakle, optuženi je stavljao u promet autorska djela umnožena bez odobrenja autora ili drugog nositelja autorskog prava, odnosno osobe koja je ovlaštena dati odobrenje. Zbog toga se tereti da je počinio nedozvoljeno korištenje autorskih prava iz člana 243. stav 1. Krivičnog zakona BiH.