BiH
0

Pred poslanicima izmjene Izbornog i Zakona o PDV-u, stara devizna štednja i državni budžet

FENA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH će na sjednici koja je počela jutros u Sarajevu u prvom čitanju razmatrati Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH.

Predviđeno je i razmatranje Prijedloga zakona o verifikaciji i izmirenju obaveza po osnovu računa stare devizne štednje, sa izvještajem Komisije za finansije i budžet koja nije podržala principe predloženog zakona.

Na dnevnom redu je i nekoliko prijedloga izmjena i dopuna Zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV) – dva koja je predložilo Vijeće ministara i jedan poslanika Muhameda Moranjkića, sa izvještajem Komisije za finansije i budžet koja nije podržala principe predloženih zakona.

Poslanici bi trebali razmatrati i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o akcizama u BiH koje je predložio poslanik Mirsad Ćeman, kao i Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja predlagača poslanika Muhameda Moranjkića, sa izvještajima Komisije za finansije i budžet.

Predviđeno je i razmatranje izvještaja Zajedničke komisije oba doma koja je postigla sporazum o identičnom tekstu Budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2006. godinu i zakona o njegovom izvršenju.

Pred poslanicima bi se trebao naći i Izvještaj Komisije Kolegija o nastojanju za postizanje sporazuma o Prijedlogu zakona o dopunama Zakona Bosne i Hercegovine o izvršenju krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera, kao i o Izvještaju Ustavno-pravne komisije o Prijedlogu okvirnog zakona o visokom obrazovanju u BiH, predlagača poslanika Momčila Novakovića.

Imenovanje članova Upravnog odbora Javnog radio-televizijskog servisa BiH i utvrđivanje trajanja njihovog mandata jedna je od tačaka dnevnog reda sjednice Predstavničkog doma PSBiH.