BiH
14

(Pred)izborne podvale već počele: Kome je stalo da DF-u podmeće kukavičije jaje?

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Mada je mjesec oktobar, barem kalendarski, još daleko predizborni stranački "prljavi ples", podvale, netačne informacije, kada je u pitanju Demokratska fronta (DF), već su počeli, navode iz ove stranke.

Stranački mešetari, posebno u štabovima aktuelne vlasti (mada ni “saveznici“ na ljevici nisu imuni od ove vrste spinovanja) već su upregnuli medije i svoje kadrove na terenu da oslabe pozicije Demokratske fronte ili u najmanju ruku Demokratsku frontu već određuju kao glavnog krivca ako neke izborne "kuhinje" ne prođu, dodaju.

Navode da ne mogu ostati nijemi na izmišljenu i u medije poslanu poruku kako ova stranka (DF) ima svog kandidata za načelnika općine Srebrenica, pored Ćamila Durakovića za kojeg smo još prije nekoliko mjeseci jasno rekli, a Predsjedništvo stranke potvrdilo, da ćemo jedino njega podržati za poziciju načelnika Općine.

Podsjećaju da su rekli kako će ga podržati "ma čiji kandidat bio ili se kandidovao kao nezavisni kandidat". To smo učinili u vrijeme kada je "najveća stranka u Bošnjaka" i tekako radila na rušenju autoriteta istog tog Durakovića. Zna se i na koji način, a zna se i kako se sve i završilo. Dakle, kome je stalo da DF-u podmeće kukavičije jaje?

S druge strane navode da imaju samo naoko benignije slučajeve "izjava bez pokrića" (da smo već postigli dogovore, a još nismo) predstavnika političkih opcija s kojima smo još u pregovorima gdje ćemo eventualno zajednički nastupiti kada je izbor načelnika i gradonačelnika u pitanju. Dakle, pregovori još nisu završeni, a DF-ova osnovna vodilja u njima jesu stavovi naših općinskih i kantonalnih organizacija koje ćemo do kraja ispoštovati. Pa bilo da je riječ o Zenici, Tuzli, Bihaću ili bilo kojem drugom mjestu.

Naravno da vodimo računa o opciji koju ideološki zastupamo i branimo. Svjesni smo opasnog narastanja desnice i nacionalizma, svjesni smo i koje su to političke opcije s kojima na toj liniji možemo i moramo razgovarati, a sa kojima ne. No, u svemu tome nećemo popustiti nikakvim pritiscima s koje god strane oni dolazili, jer se računa naravno da smo mlada stranka i da nemamo razvijenu infrastrukturu kao neki drugi. Imamo zato sve više članova i simpatizera s kojima vlastitim snagama gradimo tu istu infrastrukturu, i do kraja ćemo zastupati principe koji su nam i privukli pristalice i pobornike naših politika. A kada su predstojeći lokalni izbori u pitanju, i to smo bezbroj puta konstatovali, naš princip jeste: "Birajmo najbolje, birajmo neokaljane, birajmo moralne ljude, građane i komšije! U protivnom, svako drugo rješenje samo će produžiti agoniju u kojoj se i država i društvo nalaze", zaključuje se u saopćenju DF-a.