Nikola Špirić
0

"Pred BiH period uspješne saradnje sa Kinom"

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić rekao je da je pred BiH period uspješne saradnje sa Kinom u svim segmentima i da su otvorene razne mogućnosti koje BiH treba maskimalno da iskoristi.

Špirić, koji boravi u višednevnoj posjeti Kini na poziv premijera Ven Đibaoa, rekao je da su Kinezi BiH proglasili značajnom turističkom destinacijom, dodajući da je ta odluka velika čast i obaveza BiH da se pripremi za predstojeću turističku sezonu i znak turističkim agencijama, a prije svega vladama entiteta i Savjetu ministara BiH, da urade mnogo više na promociji turističkih mogućnosti BiH i da ih približe Kini.

"Što se tiče elektroenergetskog sektora i izgradnje saobraćajne infrastrukture koridora `pet ce` i koridora kroz RS, ubijeđen sam da su Kinezi najstabilniji partneri i da tu postoje veliki potencijali kako finansijski, tako i svi drugi. Vjerujem da će entiteske vlade, po našem povratku, zajedno sjesti i da ćemo donijeti neke odluke koje će dovesti do ozbiljnijih razgovora sa kineskim partnerima", rekao je Špirić u telefonskoj izjavi za Srnu iz Šangaja, gdje prisustvovao promociji paviljona BiH na svjetskoj izložbi "Ekspo 2010".

Osim toga, podsjetio je Špirić, tokom posjete Kini potpisano je pismo namjere  kojim je predviđena bespovratna  pomoć Kine BiH u vrijednosti od 5.000.000 juana (oko 1,09 miliona KM), a u jednoj od najjačih informatičkih kompanija "Huavei" obezbijeđene su stipendije za studente BiH u iznosu od 100.000 američkih dolara.

"Danas sam razgovarao i sa gradonačelnikom Šangaja i ocijenili smo da je izložba `Ekspo 2010` nadmašila  očekivanja i najvećih optimista. Srećan sam što sam prije dvije godine, u ime BiH, potpisao ugovor da nastupimo u Šangaju i što je BiH dio tog uspješnog mozaika pod dirigentskom palicom Kineza. Sada sigurno mogu reći da je `Ekspo` u Šangaju digao ljestvicu narednim organizatorima ove izložbe 2015. godine", naglasio je Špirić.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH je ocijenio da je ovo jedna od najuspješnijih posjeta delegacije BiH Kini, ističući da će proći dugo vremena da se nekom iz BiH da toliki značaj i otvore tolike mogućnosti koje treba iskoristiti. 

"Izuzetno sam srećan i zadovoljan što danas, na 15-godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa sa Kinom, boravimo u Pekingu na zvanični poziv kineskog premijera. Imali smo niz susreta sa premijerom, vicepremijerom i bitnim ljudima iz oblasti energetike, saobraćajne infrastrukture i informacionih tehnologija", naglasio je Špirić. 
Predsjedavajući Savjeta ministara BiH najavio je da će sutra posjetiti kinesku provinciju Si Jan i  razgovarati sa predsjednikom vlade te provincije, te posjetiti neke turističke sadržaje i kompanije zainteresovane za saradnju sa BiH.