Ivo Miro Jović
0

"Prečišćeni tekstovi zakona nisu zakoni"

SRNA
Ivo Miro Jović
Ivo Miro Jović
Prečišćeni tekstovi zakona nisu zakoni, već samo podloga ili pomoć korisnicima, odnosno zakonodavno uređena rješenja na jednom mjestu, rekao je danas u Sarajevu predsjedavajući Ustavnopravne komisije Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Ivo Miro Jović.

Jović je na stručnom savjetovanju o prečišćenim tekstovima zakona u Parlamentarnoj skupštini BiH istakao da jedan zakon u svojoj primjeni doživljava izmjene i dopune, a prečišćeni tekst jednog takvog zakona može da pomogne korisniku zakona u njegovoj primjeni.

On je naglasio da Ustavni sud ne može imati nikakve snage prema prečišćenom tekstu, već samo razmatrati pitanja i rješenja kada su u pitanju osnovne izmjene i dopune osnovnog teksta zakona.

"Mi smo u dilemi da li prečišćene tekstove usvajaju oba doma Parlamentarne skupštine BiH, ili to treba da urade ustavnopravne komisije oba doma, kao što je to sada", rekao je Jović i dodao da je njegovo mišljenje da će se to i zadržati, jer je jednostavnija procedura. 

Prema njegovim riječima, današnje savjetovanje je organizovano iz dva razloga - prvi da se na njemu nađu predavači iz zemalja koje su članice EU, koji će da prenesu svoja iskustva, te da se vidi da li su ona primjenjiva u BiH, a drugi razlog je da se vidi da li su rješenja koja postoje u BiH adekvatna.

Predsjedavajući Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović rekao je novinarima da česte izmjene i dopune zakona koji se usvajaju u parlamentu BiH, uz izvorni tekst, predstavlja problem, jer je u praksi vrlo teško pratiti suštinu volje zakonodavca, odnosno trenutno važećeg zakona.

On je objasnio da se zbog toga, u svim zemljama svijeta, pribjegava "institutu prečišćenih tekstova zakona", odnosno da sam zakonodavac ili tijelo koje on ovlasti, prečisti tekst i objavi ga.
Džaferović je naglasio da postoje brojni problemio kod prečišćenih tekstova, pogotovo u BiH, zbog uticaja stranaca koji su pomagali u njihoj izradi, jer su oni rađeni u duhu anglo-saksonske pravne škole, a BiH pripada evro-kontinentalnoj pravnoj školi.

Džaferović je ocijenio da će današnje savjetovanje, koje su organizovale Ustavnopravne komisije oba doma  parlamenta BiH, zajedno sa OEBS-om i USAID-om, će pomoći službama u BiH i ustavnopravnim komisijama da na pravi način pripreme tekstove zakona.