BiH
0

Prebukirani kapaciteti u KPZ Zenica

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
U Kazneno-popravnom zavodu Zenica, jedinom zatvorenog tipa u Federaciji BiH, nalazi se 748 zatvorenika, 35 osoba je u prijemnom odjeljenju, a 24 u Odjelu za forenziku.

Direktor KPZ Zenica Nihad Spahić i njegov zamjenik Josip Pojavnik izjavili su danas na pres-konferenciji da smještajni kapaciteti u ovoj ustanovi iznose 642 mjesta, što znači da je Zavod prebukiran. Među osobama koje izdržavaju kaznu zatvora nalazi se i 25 stranih državljana i 23 s dvojnim državljanstvom.

"Najviše je osoba koje izdržavaju kaznu od 2 do 5 godina - 221, zatim onih do 2 godine - 212. U zavodu je i 9 maloljetnika koji su u međuvremenu postali punoljetni, dok 17 osoba izdržava dugotrajne kazne koje iznose od 20 do 40 godina“, izjavio je Nihad Spahić, direktor KPZ Zenica.

Vanzavodske pogodnosti, poput vikenda ili godišnjeg odmora koristi 27 posto osuđenika i po riječima Mugdima Musića, pomoćnika direktora za preodgoj i tretman, od 1995. godine u bijegu se nalazi 55 osoba, koje se nisu vratile s korištenja pogodnosti.

Uprava KPZ Zenica najavila je da bi iduće godine zahvaljujući sredstvima iz federalnog budžeta trebalo doći do rekonstrukcije Odjela forenzike u kojem se nalaze psihijatrijski bolesnici.

"Uprava čini maksimalne napore kako bi osuđenici imali što bolje uslove. Odnos uposlenih prema osuđenicima maksimalno je profesionalan i odgovorno tvrdim da se niko ne može požaliti da se prema njemu nekorektno postupa zbog toga što je druge vjere, boje kože ili drugo. U Zavodu postoje mjesta gdje molitvu mogu obavljati osuđenici sve tri vjere. Odnose među osuđenicima teško je kontrolisati“ izjavio je Josip Pojavnik, zamjenik direktora KPZ Zenica.

U ovoj ustanovi je uposleno 380 osoba, što je 130 manje od sistematizacijom predviđenog. Najviše kadra nedostaje u stražarskoj službi.