Blog Patricka Moona
0

Praznici u Sarajevu: Vrijeme za porodicu i običaje

Piše: Patrick S. Moon
Bio sam u mogućnosti provesti neko dodatno vrijeme sa svojom porodicom tokom praznika. Moja starija kćerka došla je sa svog studija iz Amerike, a ženina porodica je došla iz Varšave.

Bilo je divno imati toliko porodice oko sebe u Sarajevu, gradu u kojem su porodične veze i tradicija toliko duboki. Iskoristili smo vrijeme i posjetili neke od divnih sarajevskih muzeja.

To je bio divan način kako bi se bolje upoznali sa jedinstvenom tradicijom, posebno sa multikulturnim naslijeđem. Nekoliko mjesta u Evropi - ili, ako i to treba naglasiti u svijetu - nude toliko kulturnih dragulja na jednom mjestu. Posebno smo uživali u Svrzinoj kući i Despića kući, koje posjetiteljima nude pogled na život muslimanskih i pravoslavnih porodica u devetnaestom vijeku. Iako su stil namještaja i unutrašnjost isti, postoje i neke razlike. Bilo je lako vidjeti da porodice u obje tradicije visoko vrednuju ugošćavanje prijatelja i kolega sa toplinom i gostoljubivošću.

Sarajevska katedrala fotografisana sa Bošnjačkog instituta
Sarajevska katedrala fotografisana sa Bošnjačkog instituta
Posjeta je ojačala moje impresije da je mjesto bukvalno izgrađeno na vrijednostima prijateljstva i porodice. Izložba u Nacionalnom etnološkom muzeju je također bilo edukaktivno i interesantno.

Također, posjetili smo Muzej aerodromskog tunela u Historijskom muzeju BiH, u kojem se nalazi izložba života pod opsadom od 1992. do 1995. Postoji mnogo interesantnih izložbi koje uz hvale vrijedne napore kako bi Sarajevo ostalo funkcionirajući grad, bez obzira na mnoge strašne stvari i tragičan gubitak života. Cijenim ratni ugao, ali je još važnije vidjeti podsjetnike kako je grad zadržao (stoljećima dugo) nasljedstvo porodice, prijateljstva i gostoljubivosti.

http://usembassysarajevo.blogspot.com/