BiH
704

Prazni Potočari: Na kraju ostaje samo tišina

Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Današnji dan, 11. juli 2015., proglašen je Danom žalosti u čitavoj Bosni i Hercegovini. Više od 50.000 osoba posjetilo je danas Memorijalni centar Potočari u cilju obilježavanja 20. godišnjice genocida u Srebrenici.

Ukopavanje posmrtnih ostataka ubijenih Srebreničana i odavanje počasti stradalima trajalo je čitav dan, a na kraju dana, sve što ostaje samo je tišina i bol u srcima onih koji su izgubili svoje najmijije.

Dosad je u Potočarima sahranjena 6.241 žrtva, a 230 ih je ukopano individualno izvan Memorijalnog centra, u skladu sa željama porodica. Danas je na vječni smiraj otišlo 136 ubijenih Srebreničana.

Potočare je danas posjetilo više od 80 stranih delegacija na najvišem nivou, kao i predstavnici međunarodne zajednice.

Komemoracija je počela u jutarnjim satima izvođenjem himne Bosne i Hercegovine, a u mezarju Potočari odana je počast ubijenima pored tabuta. Šefovi delegacija položili su cvijet na postament, a zatim odali počast šetnjom pored zida s imenima žrtava.

Dženaza-namaz za 136 žrtava genocida počela je u 13.00 sati, prvo klanjanjem podne i ikindija-namaza, a onda i dženaze-namaza.

Nakon toga uslijedilo je iznošenje tabuta od Musalle do mezarja i čitanje imena žrtava genocida.

Prva dženaza u Potočarima obavljena je 31. marta 2003. godine. Tada je u Memorijalnom centru ukopano 600 posmrtnih ostataka žrtava srebreničkog genocida. Te godine obavljene su još dvije dženaze, a Centar je zvanično otvorio, 20. septembra, bivši američki predsjednik Bill Clinton.

Zločini koji su u julu 1995. godine počinjeni u Srebrenici bili su do sada predmet devet suđenja u Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju.

Liderima bosanskih Srba tokom agresije na BiH (1992.-1995.) Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću se u Haškom tribunalu sudi po optužnici koja ih tereti za genocid u Srebrenici i još sedam bosanskohercegovačkih općina.