BiH
0

Pravosudni sistemi BiH i Kraljevine Norveške na sličnom nivou

FENA
Predstavnici Nacionalne sudske administracije Kraljevine Norveške posjetili su Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH (VSTV BiH), a glavni ciljevi posjete bili su usporedba bh. i norveškog pravosudnog sistema i razmjena iskustava u cilju unapređenja rada sudova i tužilaštava.

U saopćenju VSTV-a navodi se da je zaključeno da se "sadašnji sistem finansiranja sudske i tužilačke funkcije u BiH razlikuje se od centralizovanog sistema finansiranja u Norveškoj. Nedostatak centralizovanog finansiranja, ukazuje da postoje značajne neujednačenosti u provođenju pravde u Bosni i Hercegovini, te da je potrebno reformirati sistem finansiranja bh. pravosuđa", navodi se.

U susretu je konstatirano da velik priliv izvršnih predmeta u sudove, približno 63 posto od ukupnog broja, predstavlja glavni problem neefikasnosti bh. pravosuđa, te da je potrebno uskom suradnjom sudske, izvršne i zakonodavne vlasti pronaći rješenje oslobađanja sudova od obaveze da donose i izvršavaju odluke po računima za pružene komunalne usluge.

"Sudski sistem nije osmišljen da radi sa stotinama hiljada takvih predmeta i nijedna zemlja ne može sebi priuštiti da koristi sudski sistem kako bi se od enormnog broja dužnika naplaćivali tako mali iznosi", kazali su predstavnici Nacionalne sudske administracije Kraljevine Norveške.