Određena mjera pritvora
0

Pravosuđu BiH izručen Zoran Jokić, član automafije

FENA
Pravosuđu BiH izručen je Zoran Jokić, jedan od osumnjičenih pripadnika automafije u okviru predmeta kodnog naziva „Kamen“.

Jokić je uhapšen u Hrvatskoj na osnovu međunarodne potjernice raspisane na zahtjev Tužilaštva BiH. Vlasti Republike Hrvatske izručile su Bosni i Hercegovini Zorana Jokića, rođenog 28. augusta 1969. u Zvorniku, gdje je i nastanjen.

On je prije dva mjeseca uhapšen na graničnom prijelazu između Republike Slovenije i Republike Hrvatske, a na osnovu međunarodne potjernice koja je raspisana na zahtjev tužioca iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH.

Zoran Jokić jedan je od osumnjičenih u okviru predmeta protiv Šemsudina Hodžića i drugih u kojem je više osoba osumnjičeno za organizirani kriminal, a u vezi s krađom vozila, krivotvorenjem dokumentacije te prodajom vozila s krivotvorenim ispravama, koja su prodavana na području BiH i susjednih zemalja.

Tužilaštvo BiH je u januaru ove godine sa službenicima više policijskih agencija provelo obimnu združenu akciju kodnog naziva „Kamen“, tokom koje je lišeno slobode više osoba, osumnjičenih pripadnika automafije te pronađeno više desetina otuđenih skupocjenih automobila više klase.

Od provođenja akcije „Kamen“ Zoran Jokić nalazio se u bijegu zbog čega je postupajući tužilac zatražio raspisivanje međunarodne potjernice i određivanje pritvora, nakon čega je osumnjičeni lišen slobode u Republici Hrvatskoj, prilikom ulaska u Hrvatsku.

Osumnjičen je da je kao pripadnik organizirane kriminalne grupe na području Zvornika i Bijeljine vršio krivotvorenje dokumentacije te prodaju ukradenih vozila osobama u BiH i Republici Srbiji, a koja su najčešće pripadnici organizirane kriminalne grupe ranije bila otuđena na području Sarajeva i Mostara.

Nakon izručenja pravosuđu BiH Zoranu Jokiću je na zahtjev Tužilaštva BiH određena mjera pritvora. Istraga Tužilaštva BiH u predmetu „Kamen“ nastavlja se u pravcu podizanja optužnice protiv više osoba, pripadnika organizirane kriminalne grupe koja se bavila krađom automobila u više gradova u BiH,saopćeno je iz Suda BiH.