BiH
0

Pravoslavci danas obilježavaju Veliku subotu

SRNA
Vjernici Srpske pravoslavne crkve danas u molitvi obilježavaju drugi dan hrišćanske žalosti, poslije Velikog petka - dana raspeća i smrti Hristove.

Velika subota je dan koji je Hristos proveo u Hadu, pa je običaj da se taj dan provodi u tišini bez bogosluženja u hramovima, a prva vaskršnja liturgija služi se tačno u ponoć.

Na ovaj posljednji dan nedjelje stradanja i smrti vjernici cjelivaju plaštanicu na Hristovom grobu koja se na Veliki petak svečano iznosi pred pravoslavne oltare, i krajem dana u subotu, pred slavlje Vaskrsenja, uz poseban ritual ophoda oko crkve unosi u oltar.

Na Veliku subotu nema bogosluženja, a prva vaskršnja liturgija svetog Vasilija Velikog počinje tačno u ponoć kada i praznik Vaskrsenja.

Sveštenici u pravoslavnim hramovima se u znak vaskršnje radosti i pobjede na smrću presvlače u svijetle odežde i u osvjetljenoj crkvi čitaju Јevanđelje o radosnoj vijesti anđela.

Početak vaskršnjeg slavlja oglašava se zvonima na pravoslavnim hramovima koja prvi put zvone poslije dana žalosti kada se umesto liturgija služe carski časovi a bogosluženja najavljuju drvenim klepalima.

Narod u hramovima odgovara molitvom na horsko pojanje anđela i sa upaljenim voštanicama iščekuje Vaskrsenje, najradosniji praznik pobjede života nad smrću koji je osnova hrišćanske vjere.

Ovaj obred se poštuje u svim pravoslavnim hramovima, a u Јerusalimu se sva događanja vezuju za crkvu Groba Hristovog gdje vernici svake godine na Veliku subotu prisustvuju čudotvornoj pojavi -blagodatnog ognja".

U hramu Svetog Groba u Svetoj zemlji već vjekovima jerusalimski patrijarh uznosi ugašeno kandilo koje se samo pali i taj oganj prenosi na svijeće okupljenih vjernika, a oni dalje svojim bližnjima i u svoje hramove.