Mostar
0

Pravo hrvatskog naroda je obrazovanje na hrvatskom

FENA
Nakon što je ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona Esad Dželilović odbio dati saglasnosti za Nastavni plan i program na hrvatskom jeziku za devetogodišnje osnovne škole, u Mostaru je danas održan sastanak na kojem je zaključeno da je takva odluka protivna Ustavu i zakonima BiH te da krši osnovna ljudska prava.

Tokom sastanka kantonalni ministri obrazovanja, direktor Zavoda za školstvo Mostar Jago Musa, predstavnici roditeljskih vijeća i vijeća direktora osnovnih i srednjih škola u kojima se nastava održava na hrvatskom jeziku istakli su zahtjev za punim ostvarenjem ustavnih prava hrvatskog naroda na obrazovanje i nastavne planove i programe na hrvatskom jeziku u osnovnim i srednjim školama.

Također, od ministra Dželilovića zatraženo je da prestane uplitanje politike u obrazovni ustav, obrazovna diskriminacija, jezična i kulturna asimilacija učenika i roditelja pripadnika hrvatskog naroda, te da žurno da saglasnost na Nastavni plan i program na hrvatskom jeziku za devetogodišnje osnovne škole u BiH.

Navedeni nastavni plan i program preuzeli su, osim HNK, svi ostali kantoni koji nastavu izvode na hrvatskom jeziku, kazao je ministar obrazovanja Zapadnohercegovačkog kantona Vjekoslav Čamber.

On je dodao kako je ministar Dželilović odbio dati saglasnost na Nastavni plan i program na hrvatskom jeziku za devetogodišnje osnovne škole u BiH iako niti jednim argumentom nije doveo u pitanje njegovu naučnu i stručnu utemeljenost.

Ministrova izjava da u HNK-u treba izraditi jedan i jedinstven nastavni plan i program za hrvatsku i bošnjačku djecu kojim će biti obuhvaćene sve specifičnosti, jednostavno ne stoji niti je po zakonu, a ni Ustavu FBiH i BiH, istaknuo je Čamber.

Odbijanjem saglasnosti i navedenom izjavom ministar očituje svoje prave namjere oko nedopustive unitarizacije obrazovanja i školstva, zastupa proces asimilacije i zatiranja ustavnih prava konstitutivnih naroda u BiH na vlastiti jezik, obrazovanje, nastavne planove i programe na vlastitom jeziku, čime se krši Ustav, školski i drugi zakoni u BiH kao osnovni međunarodni dokumenti koji reguliraju takvu materiju, kazao je ministar Čamber.

Direktor Zavoda za školstvo Mostar Jago Musa kazao je kako je nekorektno od ministra Dželilovića što nije odgovorio na pitanje je li program u redu ili smatra da uopće ne treba postojati hrvatski nastavni plan i program.

Također, na današnjem sastanku zaključeno je kako je Nastavni plan i program na hrvatskom jeziku za devetogodišnje osnovne škole u BiH utemeljen na Ustavu i zakonima BiH o jednakopravnosti tri konstitutivna naroda i pravima nacionalnih manjina.