BiH
126

Pravna država, a šta je to: Predsjedništvo BiH obavještava kako će Mladen Ivanić postupiti protiv Ustava BiH

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Da su u BiH paradoksi učestala pojava odavno je jasno, ali da državna institucija obavještava medije kako će član Predsjedništva BiH postupiti suprotno odluci Ustavnog suda BiH, dimenzija je za sebe.

Medijima je danas stiglo saopćenje iz Predsjedništva BiH u kojem se jasno navodi kako će Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH iz RS-a, glasati na referendumu o Danu Republike Srpske u Banjoj Luci, na biračkom mjestu Centar, u ulici Aleja Svetog Save 32.

Mladen Ivanić privatno može postupiti kako želi, ali je apsurdno da se medijima šalje saopćenje kako će član Predsjedništva postupiti suprotno odluci Ustavnog suda BiH koji je donio privremenu mjeru zabrane održavanja referenduma.

"Ova situacija nije uzrok već posljedica nefunkcioniranja pravne države u BiH. Više od 90 odluka Ustavnog suda do sada nije ispoštovano, a niko za to nije odgovarao. Da je Tužilaštvo BiH od početka radilo svoj posao ne bi došlo do ovoga", kazala je za Klix.ba politička analitičarka Ivana Marić.

Ona dodaje da ako posmatramo ova dešavanja van konteksta čitave situacije u BiH, za svaku osudu je da jedan član Predsjedništva podržava nešto neustavno.

"Dodik je uspio u priču o referendumu uvući sve ostale političke aktere, bošnjačke stranke da se protive referendumu, opozicione stranke iz RS-a koje podržavaju referendum iako znaju da je ta priča pokrenuta samo u svrhu izborne kampanje za SNSD. Dodik ima odlične veze sa medijima i u slučaju da se opozicija iz RS-a usprotivila referendumu, ponovo bi ih okarakterizirali izdajicama. S tim u vezi je i Ivanićevo glasanje na refendumu", naglašava Marić.

Marić objašnjava da smo imali situacije u kojima su dva člana Predsjedništva otvoreno kritizirali rad pravosuđa i optuživali ih za podmetanje političkih afera.

"Imamo i situaciju u kojoj dva člana Predsjedništva u svojstvima predsjednika stranaka već šest godina ne poštuju odluku Ustavnog suda po pitanju izbora u Mostaru", kazala je Marić.

Treba istaći i to da su Ustavni sud BiH i Predsjedništvo BiH smješteni u istoj zgradi i da trebaju predstavljati oličenje pravne države, a u praksi imamo situaciju gdje jedan član Predsjedništva javno ističe kako će postupiti suprotno odluci institucije s kojom dijeli "poslovni prostor".